TREBINJE: Otvorene izložbe slika Branka Radulovića i fotografija o porodici Romanov
Foto: Trebinjelive

Veze Rusije i Hercegovine

TREBINJE: Otvorene izložbe slika Branka Radulovića i fotografija o porodici Romanov

Bosna i Hercegovina -

TREBINJE - U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras su otvorene izložbe slika Branka Radulovića i fotografija Romanovi – carsko služenje, koje su priređene u okviru 4. godišnjeg skupa Teologija u javnoj sferi, koji organizuje Centar za filosofiju i bogoslovlje, pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Otvarajući izložbe, izaslanik predsednika Vlade Republike Srbije Vladimir Božović, kazao je da mu je velika čast što je u okviru simpozijuma otvorena izložba slika Branka Radulovića, koji je napustio raskoši i svetlost velikog Pariza i priključio se srpskoj vojsci u Velikom otadžbinskom ratu u kome je poginuo 1915. godine.

„Ovom izložbom, vraćajući se slikaru Raduloviću, neka to bude poziv da se vratimo sami sebi i da mnogo više poštujemo sebe, kao i da podignemo srpski nacionalni identitet na ono mesto koje zaslužuje“, kazao je Radulović.

Predstavljeno je 28 Radulovićevih slika.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, govoreći o izložbama, istakla je da su one priređene iste večeri, jer su nastale, otprilike, u istom vremenskom periodu – sredinom 19. i početkom 20. veka.

„Ono što ih povezuje je i to da na jednom kraju sveta nastaju fotografije porodice Romanov, a slikar u Mostaru stvara dela koja su ispred nas“, kazala je Grujić, dodajući da veze između Rusije i Hercegovine datiraju preko porodice Miloradović i manastira Žitomislić.

Izložba fotografija o carskoj porodici Romanov posvećena je poslednjem ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici.

Večerašnju izložbu čine crno-bele fotografije, koje se čuvaju u istorijskom arhivu, kao i one koje čine lični album porodice Romanov.

Ova postavka je podeljena na tri celine – portreti članova carske porodice, spontane fotografije gdje su zabeleženi momenti u šetnji i razgovoru i koje su delo članova porodice, dok treću celinu čine fotografije iz vojne tematike.

Izložbu čini 51 fotografija.

Ovu izložbu realizuju Sretenjski manastir iz Moskve, portal „pravoslavlje.ru“ i studio „Ruski car“.

U kulturnom dijelu programa nastupio je Matija Tučić na violini.

Izložbe su otvorene do kraja februara.

Ovogodišnji simpozijum biće nastavljen sutra panel diskusijom u 10.30 sati na temu „Strah i sloboda“, promocijom knjige „Patrologija“ vladike Atanasija u 17.00 sati i predstavom „Sedam“ u 19.00 sati.

Sve se održava u Kulturnom centru Trebinje.

(Ž.K./Trebinjelive, Foto: Trebinjelive)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track