Najnovije vesti

STAV RUSIJE: Revizija presude BIH protiv Srbije može imati ozbiljne posledice po region
Foto: Profimedia

Korak unazad

STAV RUSIJE: Revizija presude BIH protiv Srbije može imati ozbiljne posledice po region

Bosna i Hercegovina

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posledice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socio-ekonomski razvoj i stanje u regionu u celini.

U saopštenju se dodaje da Rusija, kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ističe da je Međunarodni sud pravde u Hagu već doneo odluku po ovom postupku, te da je ponovno aktiviranje ove tužbe jednostrani potez koji nema podršku svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje od državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom.

"Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo proceni celishodnost takve agende koja radi na štetu odnosima u jačanju poverenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć" poručuju iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Iz ruske ambasade naglašavaju da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu odgovornost prema narodima BiH zbog neizbežnog ozbiljnog koraka unazad u komplikovanom procesu međuetničkog pomirenja u BiH, kao i da se znakovi u tom smislu vide već sada.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović rekao je prošle sedmice da će biti revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ukoliko ekspertska grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, proceni da za to ima elemenata.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...