Najnovije vesti

SITUACIJA U BIH JE OPASNA: Ivancov traži HITNU sednicu
Foto: Printscreen YouTube/Sputnjik Srbija

Tužba bez saglasnosti institucija

SITUACIJA U BIH JE OPASNA: Ivancov traži HITNU sednicu

Bosna i Hercegovina

Sednica Saveta za implementaciju mira (PIC) biće održana danas u Sarajevu na zahtev ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova.

Ivancov je zatražio održavanje sednice zbog novonastale situacije povodom najave podnošenja zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Sednica PIC-a počeće u 13 sati.

Ivancov je sinoć novinarima u Sarajevu rekao da zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije nema saglasnost institucija BiH.

On je ponovio da Ustav BiH nalaže da Predsedništvo BiH odlučuje o pitanjima spoljne politike, što podrazumeva i odnose s međunarodnim organizacijama. Prema njegovim rečima, u ovom slučaju dva člana Predsedništva BiH su protiv revizije presude.

10 NAJVAŽNIJIH PORUKA sa sastanka Vučića, Nikolića, Dodika i Ivanića, a NAJJAČA je DEVETA!

"Iako se može reći da se tužba odnosi na period kada je Slobodan Milošević bio predsednik Srbije, revizija ove tužbe odnosi se na državu Srbiju zbog čega Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj ovu tužbu shvataju kao tužbu na svoj račun", ocenio je Ivancov.

Mišljenja je da zbog toga može doći do određenih napetosti, a Ivancov takvu situaciju naziva opasnom što može dovesti do nekih konflikata, zbog čega smatra da međunarodna zajednica mora dati svoj stav o tome. To je ujedno i razlog zbog kojeg je zatražio vanrednu sednicu PIC.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...