AVAZ ODGONETA MISTERIJU: Šta su odgovorili članovi Predsedništva MSP u Hagu
Foto: Beta I FOnet AP

Pisma poslata

AVAZ ODGONETA MISTERIJU: Šta su odgovorili članovi Predsedništva MSP u Hagu

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Pojedinačna pisma trojice članova Predsedništva BiH upućena Međunarodnom sudu pravde u Hagu kao odgovor na pisma te pravosudne institucije upućena Mladenu Ivaniću, predsedavajućem, te bošnjačkom i hrvatskom članu Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, mogla bi odrediti sudbinu zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Iako Izetbegović, Čović i Ivanić nisu otkrili šta su odgovorili na pitanje MSP o statusu bivšeg agenta Sakiba Softića, čiji legitimitet osporva Republika srpska, portal Avaza navodi da je izvesno da je Izetbegović uz svoju argumentaciju Sudu priložio i odluku o Softićevom imenovanju iz 2002.

S druge strane, Ivanić je u svom odgovoru ponovo negirao Softićev legitimitet, pretpostavlja Avaz.

A najveća nepoznanica je Čovićev stav o pitanju zahteva za reviziju i samog kredibiliteta agenta, jer je on danima u svojim izjavama insistirao na tome da bi odluka o pitanju revizije u Predsedništvu trebalo da bude usaglašena, te da ne bi smelo biti preglasavanja.

Avaz saznaje da je Čović u svom odgovoru Sudu napisao da Predsedništvo BiH kao kolektivni organ nije razmatralo niti odlučivalo o sadržaju iz pisma kao da nije razmatralo ni samo pismo, te da nije utvrdilo nikakav zajednički stav, pa ga on stoga ne može ni dostaviti.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 NAJVAŽNIJIH PORUKA sa sastanka Vučića, Nikolića, Dodika i Ivanića, a NAJJAČA je DEVETA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja