ŠTA UČE ĐACI U BIH: Naziv zemlje je Švecka, marihuana je duvan, a Jermenija je u južnoj Aziji
Foto: Fejsbuk

Obrazovanje sa greškom

ŠTA UČE ĐACI U BIH: Naziv zemlje je Švecka, marihuana je duvan, a Jermenija je u južnoj Aziji

Bosna i Hercegovina -

Odbornike i načelnike opštine biraju stanovnici opštine na opštim izborima. Priču Pile ruskog književnika Korneja Čukovskog napisao je Ljubomir Kljakić. Marihuana je duvan, voćarstvo je grana privrede, a desetine mogu biti neparne.

Jermenija se nalazi u Južnoj Aziji, Bahrein ima 620.000 stanovnika, a glavni grad Kazahstana je Alma Ata. Ovo su samo neke među mnogim greškama koje se pojavljuju u udžbenicima za osnovne škole u Republici Srpskoj i na koje niko - ni autori, ni recenzenti, ni izdavač – ne obraćaju pažnju.

Istraživanje, koje je napravio poslovni portal Capital.ba, pokazalo je da pojedini autori i bukvalno imaju monopol na pisanje udžbenika koji su prepuni grešaka i koji predstavljaju loš temelj obrazovanja u RS.Grešaka je, naravno, mnogo više, a ove koje su nabrojane samo su ilustracija koja pokazuje da se udžbenici pišu suviše lako i da je "filter" kroz koji prolaze previše "mekan".

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS nisu željeli da odgovore na pitanja, iako su se ona na stolu resornog ministra Daneta Maleševića nalazila gotovo mesec dana, piše Capital.

Neverovatna greška napravljena je i u udžbeniku Geografije za sedmi razred osnovne škole iz kog deca u Federaciji BiH uče gradivo. U opisu jedne slike u spomenutom udžbeniku stoji: "Oresund - most koji spaja Dansku sa Šveckom".

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track