UVODE SE SANKCIJE BIH: Nisu prihvatili detaljno rešenja o tržištu struje i gasa
Foto: Thinkstock

Kazna energetske zajednice

UVODE SE SANKCIJE BIH: Nisu prihvatili detaljno rešenja o tržištu struje i gasa

Bosna i Hercegovina -

BiH će od sutra biti pod sankcijama Energetske zajednice (EEZ), pošto Federacija BiH, za razliku od Republike Srpske, nije prihvatila "u tančine" dogovorena rešenja zakona na nivou BiH o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, izjavio je direktor Sekretarijata EEZ Janez Kopač.

Kako prenose Nezavisne novine, Kopač je napomenuo da je bio prisutan prilikom "pisanja svakog detalja, zareza, tačke" i dodao da sada sve izgleda kao da nije bilo ništa.

"Nažalost, ništa se nije promenilo i sankcije stupaju na snagu automatski pošto nismo dobili nikakvo obaveštenje da je zakon usvojen. On (zakon), nažalost, nije ni počeo svoj put u Savetu ministara BiH, ni kasnije u parlamentu", rekao je Kopac za Bosanskohercegovačku radio-televiziju.

Prema njegovim rečima, teoretski je moguće da pod sankcijama BiH bude onemogućen izvoz struje, mada je malo verovatno da će se to dogoditi.

"Ova situacija nije dobra za BiH, jer je niko više ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano krši se. BiH je potpisala dogovor sa EU o postepenom pridruživanju, ali na području energetike nema šta da pokaže. Ko će verovati BiH, koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštivati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal i to ne mogu da razumem", rekao je Kopač.

Uvođenjem sankcija Energetske zajednice u pitanje će biti dovedene desetine miliona evra koje su namenjene energetskom sektoru u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, ranije je pojasnio da je reč o sankcijama koje su već bile ukinute u oktobru 2016. godine, navodi se u tekstu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track