Najnovije vesti

ZABRINJAVAJUĆE: U Republici Srpskoj svaka druga žena žrtva NASILJA u porodici
Foto: Shutterstock

Crna statistika

ZABRINJAVAJUĆE: U Republici Srpskoj svaka druga žena žrtva NASILJA u porodici

Bosna i Hercegovina

U Republici Srpskoj (RS) u porastu je broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici.

Prema evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a za 2015. godinu, ukupan broj podnetih prijava nasilja u porodici je bio 1.089, dok je u 2016. zabeleženo 1.096 prijava.

Podaci nevladinih organizacija, koje se bave sprečavanjem nasilja u porodici i pružanjem zaštite žrtvama porodičnog nasilja u sigurnim kućama i putem SOS telefona, takođe, pokazuju povećanje broja slučajeva nasilja u porodici.

Od 1. januara 2015. godine do 31. decembra 2016. godine, u sigurnim kućama bile su zbrinute 184 osobe, od toga 78 žena i 106 dece (u 2015. godini 76, a u 2016. bilo je 108 žrtava).

Na SOS liniju za pomoć žrtvama nasilja u porodici u istom periodu upućeno je 6.795 poziva (3.048 u 2015. godini, a 3.747 u 2016. godini), od toga su svi pozivi tokom 2015. bili od žrtava ženskog pola, dok je u 2016. zabeleženo i 16 poziva koje su uputile osobe muškog pola (0,4 odsto).

"Upravo broj žrtava koji se javlja na SOS telefon, kao i činjenica da je i Studija o rasprostranjenosti nasilja u porodici i nasilja nad ženama, sprovedena na reprezentativnom uzorku, pokazala da je 47,3 odsto žena tokom svog života doživelo neki oblik nasilja, potvrđuje postojanje tzv. sivog broja slučajeva nasilja u porodici, odnosno da mnogo veći broj osoba trpi nasilje u porodici, ali da  još uvek nisu odlučile da koriste prava koje im pravni propisi RS priznaju", navodi se u tom Vladinom dokumentu.

Ekonomska zavisnost žrtve od partnera – učinioca nasilja isticana je kao jedan od osnovnih razloga zbog kojeg ona ne uspeva da izađe iz kruga nasilja, a to je naglašavano i u svim dosadašnjim izvještajima o nasilju u porodici, u kojem žrtve i deca.

(faktor.ba)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...