SKANDALOZAN ZAHTEV PREDSEDNIŠTVA BIH: Traže specijalne automobile za svoju decu!
Foto: Profimedia

Bruka

SKANDALOZAN ZAHTEV PREDSEDNIŠTVA BIH: Traže specijalne automobile za svoju decu!

Bosna i Hercegovina -

Zatražen je određeni model automobila, iako pravilnik o javnoj nabavci to izričito zabranjuje, javlja BIRN BiH.

Predsedništvo Bosne i Hercegovine raspisalo je sredinom aprila tender za kupovinu novog automobila, a jedan od uslova bio je da vozilo ima pripremu za montažu dečijeg sedišta i sisteme za dolazak i odlazak od kuće, javlja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ovaj automobil je jedan u nizu koje Predsedništvo BiH nabavlja u poslednjih godinu dana, a koje će vozni park približiti brojci 40. Cena automobila sa porezom je 60.000 konvertibilnih maraka (30.000 evra) i spada u višu srednju klasu automobila po državnom pravilniku.

Nejasno je ko će u Predsjedništvu BiH koristiti ovaj automobil jer je, po Pravilniku o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, viša srednja klasa vozila, u kojoj su automobili između 50.000 i 100.000 konvertibilnih maraka (25.000 i 50.000 evra), namenjena isključivo ministrima u Veću ministara, predsednicima Ustavnog suda i Suda BiH i glavnom državnom tužiocu.

Specifikacije automobila u tenderskoj dokumentaciji u ovom slučaju su kopirane iz kataloga za Škodu Superb. Minimalna visina, širina, dužina i međuosovinsko rastojanje automobila identični su podacima u katalogu za model “Superb”, kao i zapremina prtljažnika.

Stručnjak za javne nabavke Igor Vukajlović iz Udruženja "Tender" je objasnio da nazivi proizvoda koji se nabavljaju nisu dozvoljeni.

"To je naziv koji upućuje na konkretnog proizvođača i na konkretan auto – to ne sme da se radi i to je tipična diskriminacija drugih proizvođača, što nije dozvoljeno Zakonom o javnim nabavkama”, kazao je Vukajlović.

Još jedna od stavki koju niko ne očekuje kao uslov za kupovinu službenog automobila jeste ‘isofix’ priprema za dečija sedišta nazad”.

Predsjedništvo BiH do trenutka pisanja ovog teksta nije odgovorilo na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine kome se auto kupuje, čija deeca će se prevoziti u njemu i zašto je, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, u specifikaciji opisan jedan model automobila.

Ipak, nakon upita BIRN-a BiH, Predsedništvo je 20. aprila izmenilo tendersku dokumentaciju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Kako se meštani Lužana protestom bore protiv bede?

(Al Džazira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track