Najnovije vesti

IVANIĆ KAŽE DA DOGOVORENI RASPAD BiH NEMA ŠANSE: Nema promena do narednih parlamentarnih izbora
Foto: Beta/Milan Obradović

Bez većih tumbanja

IVANIĆ KAŽE DA DOGOVORENI RASPAD BiH NEMA ŠANSE: Nema promena do narednih parlamentarnih izbora

Bosna i Hercegovina

BANJALUKA - Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH, ne vidi mogućnost bilo kakvih krupnijih promena na političkoj sceni u BiH do narednih parlamentarnih izbora, te dodaje da ni velikih i krupnih promena ustavnog uređenja BiH ne može da bude, a posebno ne dogovoreni raspad BiH.

Ivanić u intervju za banjalučke Nezavisne novine kaže da bi voleo da je veći optimista, te dodaje da je bio sve do nekoliko poslednjih događaja.

"Jedan je preglasavanje u vezi s popisom, i pokazalo se da sam bio u pravu. Drugi je nepotrebno izazivanje povodom Dana RS, a treći je sve u vezi s revizijom tužbe. Nakon tri tako krupne stvari, potpuno je logično da nemate većinu i sada imamo objektivan problem da jedan deo ljudi iz ovih partija ne komunicira sa SDA (Bakira Izetbegovića), pogotovo ne s gospodinom Izetbegovićem", kaže Ivanić i dodaje da on lično komunicira s Izetbegovićem jer mu je to obaveza.

"Ali, ako nema komunikacije među ključnim partijama, onda nemate većinu. Ne desi li se neko čudo, a ja ga u ovom trenutku ne vidim, imaćemo usporen politički život do narednih izbora", tvrdi Ivanić. On dodaje i da velikih i krupnih promena ustavnog uređenja BiH ne može da bude jer, ako se ta tema otvori, "imaćemo tri vizije BiH".

"Jedna je u Sarajevu, a to je BiH bez entiteta, što je nerealno, jer to Srbi nikada neće prihvatiti. Druga je dogovoreni raspad BiH, a sasvim sam siguran da uslovi za takvo nešto ne postoje, pogotovo nije moguće saglasnošću i dogovorom. Siguran sam u narednih 20 godina da to nije moguće bez rata, a nikome ne bih savetovao da ide u tu vrstu sukoba. Imate na kraju Mostar, koji traži neku vrstu entiteta, ili, nešto blaže u poslednje vreme, a to je posebnu izbornu jedinicu", precizirao je.

Ivanić kaže i da je veliko pitanje da li će se uopšte kandidovati na sledećim izborima, a ako bude kandidat, onda će to biti za člana Predsedništva BiH. Na konstataciju da bi to bila velika praznina, budući da aktuelni predsednik RS Milorad Dodik po Ustavu više ne može da bude na toj poziciji, Ivanić tvrdi da unutar opozicije, a i unutar vlasti ima kvalitetnih kadrova koji to sasvim sigurno mogu da rade.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...