GEOLOG IZ MOSTARA TVRDI DA JE NAŠAO PIRAMIDU KOD NEUMA: Starija čak 500 godina od one u Mikeni
Foto: Reuters

Senzacionalno

GEOLOG IZ MOSTARA TVRDI DA JE NAŠAO PIRAMIDU KOD NEUMA: Starija čak 500 godina od one u Mikeni

Bosna i Hercegovina -

Geolog iz Mostara Goran Glamuzina tvrdi da je kod Neuma pronašao megalitske piramidalne gomile, praistorijske monumentalne građevine, kiklopske zidine i druge megalitske objekte i do 500 godina starije od najpoznatijeg pronađenog svetskog megalitskog lokaliteta sa čuvenim kiklopskim zidovima u čuvenoj grčkoj Mikeni.

"Do danas u stručnom arheološkom smislu nažalost nisu sistemski i detaljno istražena više od tri praistorijska lokaliteta sa građevinama i gomilama na širem prostoru Hercegovine. Današnji javno dostupne internet satelitske mape svima omogućavaju da kristalno jasno vide jednu neporecivu arheološku činjenicu, a to je da područje Hercegovine sadrži neizmeran broj praistorijskih tumulusa, i mnoštvo praistorijskih gradina koji od strane struke bukvalno nisu "ni dirnuti"" napisao je Glamuzina na svojoj blog stranici.

Glamuzina navodi, između ostalog, da u okviru svih takvih kamenih ostataka, ustvari drevnih kamenih građevina, posebno intrigiraju te tzv. gradine, pa i mnogi tumulusi, a oni predstavljaju "ni manje ni više već prave monumentalne građevine - neporecive ostatke drevnih hramova, svetišta, obrednih kamenih građevina, a na nekim mestima predstavljaju čak i prave megalitske opservatorije ili drevne zvezdarice".

"Posebno vredan arheološki lokalitet predstavlja jedna totalno nepoznata "gradina" koja se nalazi u Neumskom zaleđu kod sela Gradac. Ova gradina predstavlja drevno megalitsko svetište i ustvari jedan pravi drevni praistorijski opservatorij stariji od 3.600 godina. Do ovog iznenađujućeg otkrića došlo se kroz višestruke obilaske ovog lokaliteta tokom tri meseca ove godine", naglasio je Glamuzina.

Glamuzina navodi da brdo Glimač, na kom se nalaze kameni praistorijski monumenti, već samim pogledom na njega ispred njegovog podnožja sa istočnih, južnih i zapadnih strana, ostavlja "izuzetno upečatljiv vizuelni dojam koji podseća na kakvu ogromnu prirodnu stenovitu piramidu".

Osim arheoloških neprocenjivo vrednih zanimljivosti, ova kamena brda oko Neumskog Graca kao i u čitavom Neumskom zaleđu predstavljaju jedno pravo prirodno-geološko čudo. Glamuzina opisuje i bedeme na brdu Glimač."Pregledom ovog bedema jasno se zapazilo kako je građen od relativno velikih do uistinu velikih megalitskih kamenih blokova, koji su na jednoj sekciji zida složeni tako da je na tom mestu ostavljena kao nekakva šupljina ili komora na čijem je vrhu postavljen jedan ogromni megalitski blok. U ovu komoru unutar megalitskog bedema, čak se može ući i sagnuti poput slučaja kiklopskog zida na Daorsonu, samo što je ovaj kiklopski zid za razliku od Daorsonskog dosta "primitivnijeg" izgleda, no u okviru toga jako je bitno spomenuti naknadno spoznatu činjenicu, a to je da je ovaj kiklopski zid kod Neumskog Graca od onoga već opštepoznatog u Daorsonu stariji i više od 1.000 godina", tvrdi ovaj arheolog i geolog.

O graditeljima ovog megalita, Glamuzina navodi da se radi o jednoj "pravoj izgubljenoj drevnoj civilizaciji starijeg bronzanog doba o kojoj većina, pa ni struka, gotovo ništa ne zna".

(Faktor.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track