(VIDEO) CRNI JUBILEJ JEZIVOG ZLOČINA: Sećanje na masakr vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni
Foto: RTRS

(VIDEO) CRNI JUBILEJ JEZIVOG ZLOČINA: Sećanje na masakr vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni

Bosna i Hercegovina -

Na groblju Pučile u Bijeljini danas je odata počast pripadnicima ЈNA stradalim pre 25 godina u "Tuzlanskoj koloni", kada je u podmuklom muslimanskom napadu ubijeno 59 vojnika i ranjeno 44 njih.

Obeležavanju su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, kao i delegacija Narodne skupštine.

Savanović je podsetio da su srpski vojnici i oficiri u Tuzli stradali bez krivice, samo zato što su bili u uniformi ЈNA, koja je još bila legitimna i legalna da brani ustavni poredak.

"Poubijali su ih pripadnici 'Zelenih beretki', tuzlanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i 'Patriotske lige', potomci onih koji su u Drugom svetskom ratu bili u 'Handžer divizijama' i činili zla srpskom narodu zajedno sa ustašama NDH", rekao je Savanović. To govori o primitivizmu i koliko je taj varvarski čin bio razrađen, dodao je on i nazvao ubice nevinih u Tuzlanskoj koloni zverima i učesnicima paklene zavere.

Savanović je rekao novinarima da se stradanje vojnika JNA obeležava u Bijeljini a ne u Tuzli jer tamo pokazuju najniži oblik dostojanstva kada je u pitanju odavanje počasti žrtvama. Srpska strana nije mogla da ide ispod praga dostojanstva, poštovanja srpskih pravoslavnih običaja i postavljanja spomen-obeležja palim vojnicima, stoga je svečanost održana u Bijelijni.

Pripadnike ЈNA u Tuzli su 15. maja 1992. godine iz zasede napale muslimanske snage, koje su ubile 59 vojnika, a ranile još 44 njih.

(RTRS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li je Srbija zaštićena od sajber napada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track