AMERI OTKRILI NEVEROVATAN SKANDAL U BIH: Srpsko i hrvatsko žito prodaju Turcima kao svoje
Foto AP, Foto: FOTO AP

Preprodaja

AMERI OTKRILI NEVEROVATAN SKANDAL U BIH: Srpsko i hrvatsko žito prodaju Turcima kao svoje

Bosna i Hercegovina -

Izveštaj o proletnoj setvi Odeljenja za spoljnu politiku Ministarstva poljoprivrede SAD otkriva kriminalnu spregu BiH sa državama u regionu, a sve radi izvoza sprskih i hrvatskih žitarica na teritoriju Turske.

Setva koja je počela u aprilu još je u toku, ali je zabrinjavajuće da se već može reći da se površina zemlje koja se zaseje svake godine smanjuje, navodi se u izveštaju Odeljenja za spoljnu politiku Ministarstva poljoprivrede SAD (FAS USDA).

Navodi se da će kukuruz biti posejan na oko 188.500 hektara, što je za dva odsto manje nego u prethodnoj godini, što će se, svakako, odraziti i na prinosu ove vrste. Površina koja će biti zasejana pšenicom manja je za čak osam odsto, očekuje se da će se prikupiti 237.600 tona pšenice, što je znatno manje od prošlogodišnjih 306.605 tona.

"BiH snažno zavisi od uvoza, jer ne proizvodi dovoljno za svoje potrebe. Godišnje potrebe ove države iznose oko 550.000 tona pšenice i 1.200.000 tona kukuruza. Na nivou godine BiH uveze oko 398.756 tona pšenice, najviše se uvozi iz susedne Srbije i Hrvatske kao i Mađarske. Prošle godine BiH je uvezla i oko 302.977 tona kukuruza, a oko 93 odsto uvezeno je iz Srbije", navodi se u izveštaju USDA.

Dodaje se da je, kada je u pitanju izvoz žitarica, BiH prošle godine izvezla 83.144 tone pšenice, a 99 posto izvezeno je na tržište Turske. "Također, ukupno su izvezene i 45.674 tone kukuruza, od čega 99 odsto u Tursku", naglašava se u izveštaju.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo rekao je za „Avaz“ da konstantno ukazuje na ovakve anomalije, jer je trenutno u BiH neobrađeno više od milion hektara zemlje.

"Sa tehnologijom koju smo imali pre rata, proizvodili smo 80 odsto svojih potreba žitarica, a uvozili 20. Sada je situacija obrnuta", istakao je Bićo.

Dodao je da, kada je reč o izvozu, tu počinje priča puna nelogičnosti, anomalija, lobija i malverzacija.

"Tokom prilagođavanja SAA tražili smo veće kvote za izvoz šećera, a da pritom u BiH nemamo nijedne aktivne šećerane", pojasnio je Bićo.

Prema njegovim rečima, radi se o malverzacijama, što sa šećerom, što sa žitaricama.

"Definitivno mi srpske i hrvatske žitarice Turcima podvaljujemo kao BiH proizvod. Uvozni lobi diktira kompletnu politiku, uvoz i izvoz iz BiH. Srbija ima masu proizvoda koje sama ne može izvesti, kao i Hrvatska, pa sve to

onda ide preko BiH", istakao je Bićo.

"Izvoz u Tursku ne prestaje samo na žitaricama, mi smo otišli korak dalje. Pa od te uvezene pšenice mi u BiH pravimo „domaće“ brašno koje izvozimo većinom u Tursku. Radi se o hiljadama tona brašna na godišnjem nivou koje mi izvezemo u Tursku. Jasno je da su ovo anomalije koje se dešavaju samo

u BiH", naglasio je Bićo.

(Kurir.rs/Avaz)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track