OTKRIVEN UZROK TRAGEDIJE:  Pad aviona u Mostaru izazvao infarkt pilota
Foto: Klix.ba

Gotova istraga

OTKRIVEN UZROK TRAGEDIJE: Pad aviona u Mostaru izazvao infarkt pilota

Bosna i Hercegovina -

Privatni sportski avion koji se 13. maja srušio u mostarskom naselju Jasenica, pao je zato što je pilot doživeo infarkt i izgubio svest, potvrdio je danas na konferenciji za štampu u Sarajevu glavni istražitelj Komisije koja je istraživala slučaj Salko Begić.

Begić je istakao da su nalazi istrage objedinjeni na 67 stranica u kojoj je korišćeno 700 dokumenata, dodajući da je Komisija radila po međunarodnim standardima, prenosi Fena.

Pri padu aviona tog dana poginulo je pet osoba, među kojima je bilo i troje dece. Stradalih troje dece su brat i sestra Luka i Lana Lovrić i Arman Hadžiomerović, a poginuli su i pilot Ivan Karačić, koji je upravljao letelicom i mladić Muhamed Sipović.

Meteorološki uslovi bili su povoljni, postupci kontrole letenja su bili u skladu s propisanim procedurama, radioveza između kontrolora i pilota pravilno je funkcionisala, avion je održavan redovno, međutim, kako se navodi, avon je registrovan za četiri osobe, dok je na letu bilo pet osoba, iako je težina aviona bila u granicama dozvoljene.

Tog dana avionom je izvedeno 14 letova, a pilot Karačić leteo je na 12 letova.

"On je nakon 11 leta sleteo na aerodrom i bez gašenja motora pokupio putnike za 12. let, ali to je greška koja se dešava i ona se ne može uzeti kao uzrok pada aviona. Pilot je prećutao da ima ugrađeni stent, što je bio dužan, da je to prijavio do ovoga ne bi došlo", tvrdi istražitelj Begić.

Komisija je na osnovu iznetih argumenata iznela i zaključak da je osnovni uzrok pada aviona srčani udar koji je doživeo pilot tokom leta, nakon čega je usledilo nekontrolisano upravljanje, a potom i potpuni gubitak sposobnosti upravljanja avionom i dodala da je on pre pada aviona preminuo. Avion je nakon toga u nekontrolisanom letu udario o zemlju.

"Na nesreću je uticalo prikrivanje ranijih zdravstvenih problema. Pilot je imao srčanih problema zbog suženja srčanih arterija pa mu je 13. januara 2016. godine ugrađen stent. On je bio u ulozi inicijatora, organizatora, rukovodioca i pilota što je zahtevalo velika psihofizička naprezanja, a koje njegovo zdravstveno stanje nije moglo da podnese", navodi se u nalazu istražne komisije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pakao za nesrećnu porodicu ne prestaje, sad im ne daju obdukcioni nalaz!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja