BOSANSKI ZET PRONEVERIO BANKARSKE MILIONE: Muž Sanele Dženkins sa pajtašima ojadio banku za 12 milijardi funti!
Foto: youtube screenshot/Euromoney konferences

dolijao

BOSANSKI ZET PRONEVERIO BANKARSKE MILIONE: Muž Sanele Dženkins sa pajtašima ojadio banku za 12 milijardi funti!

Bosna i Hercegovina -

Bivši muž poznate Bosanke Sanele Dženkins, Rodžer Dženkins, optužen je za prevaru i finansijsku proneveru globalne banke "Barkliz".

Robert i još trojica nekadašnjih čelnika "Barkliza" pod istragom su nadležnih organa, jer ih je Kancelarija za poreske pronevere (SFO) optužila za nezakonite radnje tokom velike finansijske krize 2008. godine.

Dženkinsa takođe terete za pružanje nezakonite finansijske pomoći, suprotno Zakonu o privrednim društvima iz 1985. godine.

U pitanju je blizu 12 milijardi funti, koje si u 2008, kada je "Barkliz" izbegao finansijsku pomoć vlade Britanije, upumpane iz Katara. Sa bankarskim sistemom u krizi, "Barkliz" je tražio pomoć iz inostranstva kako bi opstao. Navodi se da je banka ilegalno platila novac Kataru u zamenu za investiranje, prenosi londonski Ivning standard. U tekstu se navodi da je Rodžera upravo njegova bivša supruga Sanela Dženkins povezala sa katarskim moćnicima, što je dovelo do ogromnih katarskih investicija u "Barkliz". Četvorici optuženih preti zatvorska kazna, ukoliko se dokaže da su krivi, mada je vrlo verovatno da će ovaj slučaj potrajati godinama.

Kurir.rs/Stanard.co.uk

Foto: Youtube screenshot/Euromoney Conferences

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako bez kvalifikacija SNS kadar dobija direktorsku funkciju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track