(VIDEO) NA PRAZNIK KAMENICE I UVREDE ZA SUGRAĐANE Grupa nasilnika oskrnavila srpsko groblje u Sarajevu
Foto: RTRS, Foto: RTRS

VANDALIZAM NA BAJRAM

(VIDEO) NA PRAZNIK KAMENICE I UVREDE ZA SUGRAĐANE Grupa nasilnika oskrnavila srpsko groblje u Sarajevu

Bosna i Hercegovina -

Na islamski praznik Bajram grupa mladića, na očigled svedoka, "snagu" je ispoljavala na nadgrobnim spomenicima i bogomolji u sarajevskom naselju Osijek.

Ponovo je obaveštena lokalna policija, koja u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo, ni počinioce ranijih vandalskih ispada do sada nije sankcionisala.

Umesto bajramluka, malobrojnim komšijama Srbima, kako to civilizacija i kultura nalažu, kamenice, vulgarnosti i uvrede. Na molbe i upozorenja dve meštanke Srpkinje primitivno su odgovorili – potpunim skidanjem odeće. Ranija nedela vandala još nisu ni sanirana, a nova su počinjena.

Na svim oštećenim spomenicima stoji isto prezime - Ešpek! Slučajno ili ne, potomci te porodice su među malobrojnim koji još nisu napustili ili nisu rasprodali svoja imanja.

"Da li je to neka poruka za Ešpeke? Da li ih je neko poslao da ovo naprave? Što baš na Bajram? To bi isto bilo da mi na Božić ujutro odemo na njihovo groblje, lupamo njihove spomenike", pita Rajko Ešpek.

Rajko Ešpek kaže da i ovi Srbi što su ostali u Sarajavu jedva čekaju da prodaju imovinu, jer im se upravo iz ovakvih razloga, kako ističe, "zgadi život ovde".

Naselje Osijek pre rata imalo je oko 2.000 stanovnika – skoro 100-procentno Srba. Danas više od 12.000 Bošnjaka iz Podrinja i sveprisutnijih Arapa iz Persijskog zaliva. Pridošlice su očigledno donele i svoje "kulturno nasleđe". Vlast u Sarajevu to ne brine.

(Kurir.rs/ RTRS)

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track