REPUBLIKA SRPSKA ŽESTOKO OSUDILA ODLUKU O PRAZNICIMA U BIH: Obeležavanje tog datuma je uvreda za Srbe
Foto: Profimedia

Haos u najavi?

REPUBLIKA SRPSKA ŽESTOKO OSUDILA ODLUKU O PRAZNICIMA U BIH: Obeležavanje tog datuma je uvreda za Srbe

Bosna i Hercegovina -

Vodeći srpski političari u BiH ocenili su da će odluka Ustavnog suda BiH da odbije kao neosnovane apelacije poslanika Republike Srpske, koji su tražili da se neustavnim proglasi obeležavanje 1. marta i 25. novembra kao državnih praznika, povećati međunacionalnu napetost i produbiti podele.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da će odluka Ustavnog suda produbiti "politički haos" u BiH, navodeći da taj sud treba delegitimisati, tako što će se iz njega povući dvojica srpskih sudija.

Dan nezavisnosti BIH 1. mart i 25. novembar kao Dan državnosti BIH, "nikada neće biti naši praznici. Ni minimalno poverenje u Ustavni sud BiH više ne postoji. To je politička odluka motivisana isključivo donošenjem loših odluka za srpski narod", kazao je Dodik novinarima u Zvorniku.

Ocenio je da posle ove odluke Ustavnog suda "sada ne važi" argumentacija koju je taj Sud upotrebio kada je neustavnim proglasio 9. januar kao Dan RS, dodavši da je situacija gotovo identična, i da Dan nezavisnosti BIH, 1. mart, "vređa Srbe".

Predsedavaući Predsedništva BiH Mladen Ivanić ocenio je da će odluka Ustavnog suda BiH iskomplikovati stanje i ojačati nepoverenje, i da je ta odluka pokazala da je "sve politika i da nema principa".

Po njegovim rečima, jasno je da će Srbi i dalje slaviti svoj praznk, 9. januar, kao što će se u Federaciji BiH i dalje slaviti 1. mart.

Ivanić je istakao da je samo u BiH moguće osporavati jedan datum, jer je mimo volje jednog naroda, a prihvatiti drugi datum koji je, takodje, mimo volje jednog naroda.

"Umesto da se bavimo budućnošću i stvarnim životom, mi ćemo potrošiti dane pričajući o posledicama ove odluke", rekao je Ivanić na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Srbima potreban jedinstven stav Republike Srpske, bez obzira na vlast i opoziciju.

"Stav će biti zauzet kada se iščita odluka Ustavnog suda i kada se vide sve njene posledice. Kada dobijemo odluku, videćemo da li preduzimati nešto u pravnom smislu i šta, jer je reč o najvišoj zakonodavnoj instanci. Treba preduzimati korake u okviru međunarodnih odnosa", istakao je Čubrilović.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica ocenio je da je pitanje da li je Ustavni sud BiH postupio neustavno, jer se u donošenju odluke pozvao na preambulu Ustava BiH, mada na državnom nivou ne postoji Zakon o praznicima.

Po njegovim rečima, 1. mart i 25. novembar su praznici prema Zakonu o praznicima Federacije BiH.

On je još rekao da se ništa neće promeniti jer će se u RS kao Dan Republike i dalje slaviti 9. januar, a u Fedraciji BiH 1. mart će se proslavljati kao Dan nezavisnosti, a 25. novembar kao Dan državnosti.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić ocenio je da je odluka Ustavnog suda presedan, ocenivši da će ona značajno uticati na pogoršanje političkih odnosa u BiH.

"Veoma sam razočaran ovom odlukom. Po ko zna koji put Ustavni sud staje na stranu onih koji podstrekavaju loše odnose u BiH", rekao je Đokić.

Predsednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić izjavio je da ni najveći optimisti više ne mogu verovati u budućnost BiH, jer u njoj ne postoji jednak pristup događajima i pojavama.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da će odluka Ustavnog suda BiH proizvesti "vrlo bolne osećaje u Srpskoj", jer se "pokušavaju potvrditi dva dana koja su bila pogubna za Srbe u BiH".

Po njegovim rečima, potrebno je promeniti strukturu rada i način donošenja odluka u Ustavom sudu, kako bi ta institucija bila u potpunosti vlasništvo domaćih sudija.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane zahteve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stefanović tri u jedan - policajac, tužilac i sudija!

(Foto:)

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track