ŠAROVIĆ: BiH će odgovovoriti Hrvatskoj odgovarajućim trgovinskim merama i nećemo čekati 7 dana!
Foto: Printscreen Yt

mnogo će da ih zaboli

ŠAROVIĆ: BiH će odgovovoriti Hrvatskoj odgovarajućim trgovinskim merama i nećemo čekati 7 dana!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je da, od danas, svaka od zemalja regiona ima pravo da primeni bilo koju trgovinsku meru prema Hrvatskoj, pa i BiH, koja će u tom smislu reagovati "ne čekajući sedam dana nego kada to bude smatrala prikladnim".

''Svi zajedno dajemo prostor (Hrvatskoj) u toku narednih sedam dana, ali svaka od zemalja od danas može i ima pravo, naravno, da primeni bilo koju meru ili kontrameru, uključujući i BiH, ukoliko to bude smatrala adekvatnim. BiH će u tom smislu odgovoriti ne čekajuci sedam dana nego kad bude to smatrala prikladnim'', rekao je Šarović novinarima posle sastanka ministara trgovine zemalja regiona u Sarajevu.

Sastanku, održanom povodom odluke Zagreba da 22 puta poveća naknade za fitosanitarne inspekcije i kontrole voća i povrća koje se uvozi u Hrvatsku, pored Šarovića prisustvovali su i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski.

''Svakako ćemo iskoristiti mogućnosti ukoliko sledeći sastanak ne urodi plodom i ne obezbedimo ono što smo kroz zaključke tražili - ili povlačenje Pravilnika ili usklađivanje cenovinka sa prosekom u EU", kazao je Šarović, prenela je tv N1 BiH.

"Ovo je prilika da kažem da su ove (hrvatske) mere za BiH u potpunosti neprihvatljive i da to nećemo tolerisati i svakako ćemo preduzeti potrebne mere. 1.200 tona voća, povrća i hrane ulazi u Hrvatsku, tako da je ovaj odnos trgovine dvosmeran i BiH ima pravo da traži da se ove mere ukinu. U suprotnom, preduzećemo adekvatan odgovor, a mi ćemo proceniti kad'', istakao je Šarović.

Crnogorska ministarska ekonomije Dragica Sekulić je navela da su sve zemlje regiona izrazile zabrinutost i da je stav Crne Gore da Hrvatska ima nameru da zaštiti domaće proizvođače Pravilnikom koji je suprotan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

"Kao potpisnici SSP-a i članica STO-a, Crna Gora smatra da je osnovni problem visina naknade, jer se u neravnopravan položaj dovode strani proizvođači i da se tako na posredan način štite domaći proizvođaci sa teritorije Hrvatske. Nadamo se da će mere biti povučene u kratkom periodu, s obzirom na to da je sezona proizvodnje voća i povrća i da treba brzo reagovati", naglasila je Sekulić, a prenosi RTV Crne Gore.

Ona je istakla da Crna Gora i Makedonija kao članice mogu od STO da traže pravo na nadoknadu štete i predlože kontramere, ali da se nada da do zaoštravanja odnosa i kontramera neće doći.

Ministri država regiona su danas konstatovali da je Hrvatska odlukom o povećanju fitosanitarnih naknada sa 12 na 270 evra za kontrolu uvoznog voća i povrća prekršila osnovna načela i principe STO kojima se zabranjuje diskriminacija između domaćih i stranih proizvoda u pogledu dažbina.

Oni su na sastanku u Sarajevu usvojili sedam zaključaka, kojima su zatražili od Zagreba hitno ukidanje spornih trgovinskih mera i usklađivanje najnada sa prosečnim iznosila koji važe u zemljama EU, i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji, a u kojem pozivaju taj organ da se uključi u rešavanje ovog problema.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: E sad je DOSTA! AMG i Aleksandar Rodić podneli 150 tužbi zbog brutalne represije, laži i kleveta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track