Najnovije vesti

SARAJEVO DELI JEZIKE U ŠKOLAMA: Nema više nastave na BHS, mora da se bira
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

MOŽE DOVESTI DO BROJNIH PROBLEMA

SARAJEVO DELI JEZIKE U ŠKOLAMA: Nema više nastave na BHS, mora da se bira

Bosna i Hercegovina

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade u Sarajevu je donelo je instrukciju za sve osnovne škole u tom kantonu da kovanica BHS jezik više ne može biti u upotrebi i da u narednom periodu uprave škola moraju da obezbede izvođenje nastave na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH, shodno opređeljenju roditelja učenika, a na osnovu ankete.

Kako piše Klix.ba, ta odluka, donesena u ponedeljak, mogla bi dovesti do neviđenih problema u praksi, za koje ni sam ministar za obrazovanje, nauku i mlade ne zna kako će se odvijati.

Ministar Elvir Kazazović kazao je za portal da je odluka doneta kako bi se obrazovanje uskladilo sa Ustavom Kantona Sarajevo, a nakon inicijative roditelja jednog đaka osnovne škole, Bošnjaka.

Kako se navodi, šta navedena odluka znači u praksi za sada niko ne može da pretpostavi, a prema rečima Kazazovića, niko o tome nije vodio računa pre nego što je odluka doneta.

Portal navodi da bi to u praksi moglo da znači da se za decu, čiji su se roditelji izjasnili za hrvatski ili srpski jezik, mora držati posebna nastava, a samim tim i da se zaposli novi nastavni kadar, što bi opet napravilo dve ili tri škole pod istim krovom.

"Videćemo dokle će ovo otići, ne mogu ni ja pretpostaviti. Kad vam neko ukaže na takve nedostatke, mi to moramo korigovati. Ustav se mora poštovati. Ne smemo ni pomisliti na to koliko će to budžetskih sredstava iziskivati, koliko novozaposlenih i u koju krajnost može otići", kazao je Kazazović.

Upitan da prokomentariše da li navedena odluka podrazumeva da će se kompletna nastava morati množiti sa tri, Kazazović je kazao da se može i to desiti, a da za to postoji verovatnoća.

"Od 2003. godine, kada je uvedeno devetogodišnje obrazovanje, uvedeno je da se roditelji moraju izjasniti za jedan od tri jezika. To je nama napravilo problem. Do sada je u školama bilo sve objedinjeno i niko nije pravio probleme. Tek sad su prvi put tražili da se to uskladi. Prema Ustavu se moraju izjasniti o jednom od tri zvanična jezika", zaključio je Kazazović.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...