BOSANSKI MEDIJI ISPROZIVALI BAKIRA: Izetbegovićevo dodvoravanje i poltronstvo smešno je i samom Erdoganu
Foto: EPA/JACK TAYLOR

Loš vic

BOSANSKI MEDIJI ISPROZIVALI BAKIRA: Izetbegovićevo dodvoravanje i poltronstvo smešno je i samom Erdoganu

Bosna i Hercegovina -

Izjava lidera SDA i bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakira Izebegovića, da je njegov otac, Alija, na samrtnoj postelji BiH ostavio u "amanet" turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, pokazuje da bošnjačka politička elita, pre svega SDA, doživljava BiH kao vazalnu državu Turske, piše portal Dnevnik.ba.

Uz podsećanje da ta tvrdnja nije nova i da već godinama živi kao neka vrsta poluizmišljenje legende, ovaj portal navodi da ona otkriva i kako SDA, posebno Bakir Izetbegović, danas zaista vide BiH kao državu isključivo bošnjačkoga naroda u kojoj je i Srbima i Hrvatima namenjena uloga građana drugoga reda - baš onakva kakvu su imali tokom tamnih 500 godina osmanske vladavine.

Takođe, Izetbegović mlađi ovim poručuje i da mu je puno više stalo do panislamizma nego do izgradnje BiH kao moderne države, navodi portal.

Član Predsedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić kaže da je Alija mogao eventualno da ostavi amanet na nekih dvadesetak posto BiH gde je imao realnu kontrolu, nikako ne na celu zemlju.

foto: Beta

"Ova mantra je najpogubnija upravo za SDA, uprkos tome što upravo ta stranka tvrdi kako je istinita. Ukoliko bi to bila istina, onda nam to dokazuje kako Alija nije verovao da iko od njegovih bliskih saradnika ima kapacitet da vodi bošnjački narod, uključujući i njegovog sina, gospodina Bakira Izetbegovića", izjavio je Karamatić.

Prvi je, pak, na najnovije "ostavljanje Bosne u amanet Erdoganu", reagovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenivši izjavu Bakira Izetbegovića skandaloznom i opasnom.

"Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove porodice. U BiH žive dva hrišćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat da govori", naglasio je Dodik.

Bošnjačka javnost je, međutim, ostala nema na ovakve Izetbegovićeve izjave što može sugerisati da se sa akvim stavovima u dobroj meri slažu.

Jedan od retkih kritičkih glasova iz Sarajeva na ovu temu mogao se čuti jedino na portalu Žurnal.info na kojem Avdo Avdić objavio tekst pod naslovom "Sin Bakir prodao državu za selfi sa Erdoganom".

"Zatočen između istoka i zapada, između četiri prsta Muslimanskog bratstva i srednjeg prsta nezadovoljnog naroda, opkoljen Dodikom, Radončićem i Čovićem, dokrajčen Dačićevim izvođenjem 'Osmanage', Izetbegović mlađi odleteo je u Istanbul da poljubi ruku 'velikom predsedniku' i ponovo obeća da će zatvoriti sve Gulenovce u BiH. One sa spiska iz fascikle Šefika Džaferovića, preuzete pre godinu u Ankari", piše Avdić.

Takođe, u tekstu je naveo i čitav niz izjava Bakira Izetbegovića prema Erdoganu koje su u suštini udvorničkog karaktera.

Politički analitičar i komentator Vuk Bačanović za Dnevnik.ba je rekao da je "Izetbegvić mlađi poznat kao čovek koji daje glupe izjave".

"Kada bismo sada nabrajali, setili bismo se da je Erdogana već nazivao svojim predsednikom, zatim i toga da je obećavao 100.000 radnih mesta, sarajevsku opštinu Centar nazvao važnijom od svih drugih opština... Jednom rečju, radi se o antidržavniku i antilideru, čoveku čiji je niz nemuštih nastupa i postupaka, loš odabir savetnika i saradnika, doveo do toga da BiH izgleda manje moguća nego ikad", upozorio je Bačanović koji smatra da se poslednjoj izjavi Bakira Izetbegovića najverovatnije smeje i Erdogan i celokupan turski državni vrh.

"Tako se i inače svaki državni vrh smeje poltronima i udvoricama. To nema veze ni sa islamom ni sa hrišćanstvom, u ovom slučaju ni sa predstavljanjem naroda jer je ignorisanje demokratije gospodinu Izetbegoviću, kako smo odavno ustanovili, sasvim prirodno, već nedostatkom barem privida državničkog dostojanstva", rekao je Bačanović.

U svetlu poltronstva prema Erdoganu treba promatrati i kontinuirano bošnjačko sabotiranje dolaska do bilo kakvog dogovora o budućnosti BiH. Naime, vidljivo je kako bošnjačko vođstvo ne želi da prihvati BiH kao državu tri i u svemu jednako pravnih konstitutivnih naroda, nego žele (milom ili silom) BiH da pretvore u bošnjačku nacionalnu državu. U tom imaju i snažnu podršku Turske koja ima svoje interese na ovim prostorima.

Ako želi bilo kakvo dobro Bosni i Hercegovini, pa i Bošnjacima u njoj, bošnjačka politička elita, a posebno vrh SDA, mora da se okrene saradnji partnerstvu sa svojim prvim susedima Hrvatima i Srbima i s njima da traži rešenja koja će nas zajedno dovesti u neko bolje sutra.

Saradnja s okupatorima nikad nikome ništa dobro nije donela, zaključio je sagovornik Dnevnika.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: EPA/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track