IZRAELCI LJUTI NA SARAJEVSKE VLASTI: Osnovnoj školi dali ime po antisemiti
Foto: Profimedia

veličanje fašizma

IZRAELCI LJUTI NA SARAJEVSKE VLASTI: Osnovnoj školi dali ime po antisemiti

Bosna i Hercegovina -

Ambasada Izraela sa sedištem u Tirani uputila je Ministarstvu spoljnih poslova BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u Osnovnu školu "Mustafa Busuladžić", po čoveku za koga navodi da je "kontroverzna i antisemitska ličnost".

"Ambasada Izraela ponovo izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenicu da su većinu bosanskih Jevreja ubile fašističke i nacističke okupatorske snage s kojima se identifikovao Busuladžić", navodi se u protestnoj noti, prenosi Klix.ba.

Kako se kaže u saopštenju, takav "nesrećan čin" ugrožava bogat multietnički i svetski duh Sarajeva, kao i da je Jevrejska zajednica koja postoji u BiH više od 450 godina "sastavni deo kulturnog mozaika zemlje".

"Izrael poziva vlasti BiH, predstavnike zemlje koja pripada evropskoj porodici, koja deli vrednosti demokratije i ljudskih prava, da otkažu prethodno navedenu odluku i rade na njenom ukidanju", navodi se u protestnoj noti.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH prosledilo je protestnu notu Izraela u kabinete premijera FBiH Fadila Novalića i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

Mustafa Busuladžić bio je istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vreme Drugog svetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma.

Likvidiran je bez suđenja u Sarajevu 29. juna 1945. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Kuma dala alibi Zoranu Marjanoviću!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track