(VIDEO) OVO JEZERO JE KRILO TAJNU U SVOJIM DUBINAMA: Kada se voda povukla, izronilo je nešto zbog čega su svi zanemeli!
Foto: Printscreen Youtube

mislili su da u njemu nema ništa

(VIDEO) OVO JEZERO JE KRILO TAJNU U SVOJIM DUBINAMA: Kada se voda povukla, izronilo je nešto zbog čega su svi zanemeli!

Bosna i Hercegovina -

Veoma sušno leto uzrok je jednog od najnižih vodostaja Bilećkog jezera, inače najvećeg veštačkog jezera na Balkanu, od njegovog postojanja.

Kada se voda povukla izronila je tajna koju je ovo jezero čuvalo pola veka.

Iz vode su izronile kuće, čatrnje i ograde, ali i uspomene na život koji se nekada odvijao u dolini reke Trebišnjice, piše portal Moja Hercegovina.

Sledeće godine navršiće se tačno 50 godina od izgradnje brane Grančarevo na Trebišnjici. Pre nego što je nastalo Bilećko jezero, a voda potopila dolinu Trebišnjice, stanovništvo sela Čepelica, Panik, Orah, Zadublje i Miruše moralo je zauvek da napusti svoje kuće.

Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve, pa čak i crkve. Među njima je i Manastir Kosijerevo, kao i mnogi kulturno-istorijski spomenici.

Zbog veoma sušnog perioda vodostaj jezera je drastično opao. Kad se to desilo, iz vode su počeli da isplivavaju krst s crkve, nadgrobni spomenici, čitave kuće iz sela…

Prva među njima izronila je kuća koja je, tvrde stariji Bilećani, pripadala Boriši Dželetoviću. Isplivala je skoro potpuno, bez krova, ali očuvanih zidova, pa se jasno vidi kakav je bio raspored prostorija.

Manji objekat, koji se nalazio pored, sada je potpuno na suvom, kao i čatrnja iznad kuće. Stari Bilećani tvrde da je zemlja ovde bila plodna i da su Čepeličani živeli dobro. Zemlja je sada raspukla od sunca.

Nedaleko od ove kuće, isplivala je još jedna. Za mlađe Bilećane Čepelica je, pre svega bila sinonim za kupalište.

Ovde se pronalazio spas od letnih žega, ni ne sanjajući da plivaju tik iznad nekadašnjih naselja. Možda ih na to podseti slika splava “Apolon”, u kome leti nalaze osveženje, a koji je sada “nasukan” na nekadašnju seosku ogradu.

U stvarnost vas vraća zvuk pucanja školjki koje se rasipaju u sitne komade dok hodate po zemlji koja je, verovatno, nekada bila nečije dvorište.

Kurir.rs/http://mojahercegovina.com

Foto printscreen youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KLJUČNI SVEDOCI U TUŽILAŠTVU! Da li je baka sa kozama videla Zorana Marjanovića na nasipu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track