MISTERIJA NESTALOG ORUŽJA  VOJSKE BiH: Posle više meseci krivci nisu pronađeni, a obezbeđenje naoružanja još uvek slabo
Foto: Profimedia

istraga tapka u mestu

MISTERIJA NESTALOG ORUŽJA VOJSKE BiH: Posle više meseci krivci nisu pronađeni, a obezbeđenje naoružanja još uvek slabo

Bosna i Hercegovina -

Prošlo je devet meseci od krađe oružja i municije iz kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Bileći, ali počinioci ovog krivičnog dela još nisu poznati.

Istraga o krađi i dalje traje, a saznajemo kako bi za nestanak 14 pištolja i 19 okvira mogla biti odgovorna tri pripadnika OSBiH.

Iz Ministarstva odbrane BiH kažu kako istražne radnje o krađi, po nalogu Tužilaštva BiH, sprovode Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uz asistenciju pripadnika Vojne policije OSBiH, Policijske stanice Bileća, i MUP-a Republike Srpske. Međutim, oni još nisu pronašli kradljivce.

"Državna agencija za istrage i zaštitu je Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom delu i izvršiocima za tri osobe iz sastava OSBiH zbog krivičnog dela nepropisnog ili nepažljivog odnosa prema poverenom naoružanju i vojnoj opremi", tvrde iz Ministarstva odbrane BiH. Na pitanje da li su na mestu krađe pronađeni tragovi provale u skladište kasarne nisu odgovorili iz SIPA-e, Tužilaštva BiH, kao ni Ministarstva odbrane BiH. "Istraga je u toku, intenzivno se radi pa ne možemo dati dodatne detalje ili informacije kako ne bismo naštetili istrazi", kratko nam je rekao portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Zašto još nisu pronađeni krivci za krađu i šta usporava istragu, odgovora nema. Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš ranije je kazala kako veruje da će istraga ići u pravom smeru. Devet meseci poslije, o krađi nema ni reči. Dok su se ministarka Pendeš i njeni savetnici proteklih mesec sastajali s brojnim visokim funkcionerima, niko od njih nije obišao skladište OSBiH u Bileći, niti uradio nešto povodom boljeg osiguranja vojnih skladišta. Podsećamo, eksperti za oružje i municiju smatraju kako bi osiguranje objekata OSBiH trebalo biti na prvom mestu. Mnogi smatraju kako je krađu u Bileći mogao da uradi samo neko ko je imao ovlaštenje za ulazak u skladište kasarne. Proteklih deset godina zabilježeno je deset krađa naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava iz kasarni OSBiH, ali rasvetljena su samo dva krivična dela. Pored krađe iz kasarne "Bilećki dvorci", ove godine desila se i krađa oružja iz kasarne "Mato Lučić Maturica" u Kiseljaku.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track