LINTA: Skandalozna presuda Azri Bašić za zločine nad Srbima! Pravda nije zadovoljena!
Foto: Zorana Jevtić

Nedovoljna kazna

LINTA: Skandalozna presuda Azri Bašić za zločine nad Srbima! Pravda nije zadovoljena!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas skandaloznom presudu Suda BiH kojom je Azra Bašić osuđena na 14 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje tokom 1992. godine.

Linta je u saopštenju ocenio da su Tužilaštvo i Sud BiH "još jednom pokazali" da nisu ni nezavisni ni nepristrasni organi a da izrečenom presudom nije zadovoljena pravda, "niti su žrtve i njihove porodice dobile barem moralnu satisfakciju".

"Ratni zločinac Azra Bašić, poznata kao krvava Azra, zbog brutalnih zločina zaslužila je doživotnu kaznu zatvora. Ovako preti realna opasnost da će nakon žalbe, Apelaciono veće Suda BiH smanjiti ionako malu kaznu i da će krvava Azra za nekoliko godina biti na slobodi što će biti novo vređanje i ponižavanje srpskih žrtava", piše u saopštenju.

Prvostepenom presudom Suda BiH, Azra Bašić je osuđena na 14 godina zatvora zbog ubistva Blagoja Đuraša i nanošenja teških fizičkih i psihičkih povreda zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi. Sudsko veće je presudu donelo na osnovu iskaza svedoka koji su prepoznali Bašićevu na fotografiji i izjavili da je bila jedina žena u Domu JNA u periodu kada su izvršena ta krivična dela. Kao otežavajuću okolnost Sud BiH je uzeo u obzir broj krivičnih dela i iskazanu okrutnost pri njihovom izvršenju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track