NIJE DOBRODOŠAO U SARAJEVU:  I ove godine proterali Deda Mraza iz vrtića
Foto: AP/Ilustracija

NE SLAVE NOVU GODINU

NIJE DOBRODOŠAO U SARAJEVU: I ove godine proterali Deda Mraza iz vrtića

Bosna i Hercegovina -

Iako je Nova godina internacionalni praznik mnogi muslimani je ne priznaju i ne obeležavaju.

U većinski muslimanskom Sarajevu, ali i drugim gradovima Federacije BiH, i ove godine iz nekih vrtića proterana je planetarno poznata maskota Deda Mraza.

Kao proteklih godina, društvene mreže i forumi prepuni su kritika roditelja muslimana koji ne žele da njihova deca prime paketić Deda Mraza.

Tako da Deda Mraz i ove godine neće posetiti nekoliko sarajevskih vrtića, uprkos činjenici da većina roditelja, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, podržava novogodišnje proslave.

Još pre sedam godina, uoči proslave 2010. godine, Islamska zajednica u BiH objavila je fetvu u kojoj stoji da Deda Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka i da se naročito bošnjačkoj deci taj hršćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik.

foto: Profimedia

Ova fetva posebno je naljutila profesionalce koji se svake godine maskiraju u Deda Mraza kako bi uveselili mališane.

Čak je i mirovni izaslanik u BiH Karl Bilt 1996. pozvao pripadnike sva tri naroda da ne čine Deda Mraza verskim simbolom. Bilt je istakao da Deda Mraz ne bi trebalo da bude simbol bilo koje religije, već da je on tradicija u BiH i znak dobre volje i prijateljstva.

Muslimani, pak, kažu da je za njih Nova godina "noć kao svaka druga".

Poglavari islamskih zajednica tvrde da njihova vera poštuje hrišćanstvo kao veru i sve hrišćanske običaje, ali da Nova godina i Deda Mraz kao simbol tog praznika u njemu nemaju uporište.

To, međutim, ne znači da islam svojim vernicima zabranjuje, ali ni ne odobrava da obeležavaju Novu godinu na način kako to čine njihove komšije i prijatelji hrišćani pa i da svoju decu odgajaju u verovanju da Deda Mraz postoji.

Bilo kako bilo, Deda Mraz će i ove godine dobiti više miliona pisama sa brojnim željama mališana iz svih delova sveta.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) A MOGAO JE LEPO KROZ DIMNJAK...Deda Mraz se obrukao pred punim tržnim centrom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track