TRADICIONALNO LOMLJENJE ČESNICE U BANJALUCI: Zlatnik dobio Danijel Tomić (14)
Foto: RTRS, Foto: RTRS

U Crkvi Svete Petke

TRADICIONALNO LOMLJENJE ČESNICE U BANJALUCI: Zlatnik dobio Danijel Tomić (14)

Bosna i Hercegovina -

U Crkvi Svete Petke u banjalučkom naselju Starčevica danas je održano tradicionalno lomljenje božićne česnice za decu, a zlatnik sa motivom Hristovog rođenja bio je u komadu česnice koju je odlomio četranestogodišnji Danijel Tomić.

U ovom božićnom običaju, u organizaciji Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske, učestvovao je veliki broj dece.

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov rekao je da je ovo jubilarno, deseto lomljenje česnice u naselju Starčevica, a treće koje se održava u novom hramu.

Arlov je izrazio očekivanje da će se u ovom hramu okupljati niz godina sve generacije.

"Hoćemo da deci podarimo radost Božića. Božić je praznik rađanja, darovanja i praštanja", istakao je Arlov i izrazio očekivanje da će mlađe generacije nastaviti ovu tradiciju.

On je zahvalio Upravi za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Vlade Srbije koja je obezbedila zlatnik, te pekari "Starčevica" koja već niz godina poklanja božićnu česnicu.

"Svaki put kad organizujemo lomljenje česnice mislimo i na decu na Kosovu i Metohiji i želimo da i oni u miru i sreći i blagostanju dočekaju niz praznika, naročito Božić i da nam čuvaju Kosovo i Metohiju", kazao Arlov i dodao da su ovakvi događaji nekoliko puta podareni i deci na Kosovu i Metohiji.

Arlov je čestitao pobedniku i svoj deci ističući da su svi oni danas pobednici."

Danijelu neka ovaj zlatnik donese sreću i neka se uvek seća i kad bude odrastao čovek i kad bude imao svoju porodicu neka ga prenese na svoja pokoljenja koja bude imao", rekao je Arlov.

Danijel Tomić, koji je učenik devetog razreda osnovne škole "Dositej Obradović", kaže da je iznenađen i srećan ističući da treću godinu učestvuje u lomljenju česnice u Crkvi Svete Petke u banjalučkom naselju Starčevica.

"Očekujem da mi ovaj zlatnik donese sreću", kaže Danijel sa ponosom i dodaje da će ga dobro čuvati.

On je istakao da je Božić najradosniji praznik, dodavši da će ga proslaviti sa roditeljima u zdravlju i veselju.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ovo je dečak koji je prvi pronašao zlatnik u česnici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track