KITAROVIĆEVA VAN PROTOKOLA: Hrvatska predsednica poklonila se  bošnjačkim žrtvama!
Foto: printscreen RTRS/Tweet

posetila stratište

KITAROVIĆEVA VAN PROTOKOLA: Hrvatska predsednica poklonila se bošnjačkim žrtvama!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u zvaničnoj poseti BiH, van protokola poklonila se danas bošnjačkim žrtvama i položila cveće na spomen obeležje u selu Ahmići i Križančevo Selo kod Viteza, potvrđeno iz njenog kabineta.

"U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajni zadatak nas i svih budućih generacija", poručila je hrvatska predsednica nakon posete.

Poseta stratištima upriličena je mimo zvaničnog protokola posete hrvatske predsednice Bosni i Hercegovini. Inače, hrvatska predsednica skratila je posetu BiH i umesto sutra okončaće je danas, a kako je ranije saopšteno, razlog je organizacione prirode.

Zločini u Ahmićima dogodili su se u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, kada su jedinice za posebne namene Hrvatskog veća obrane, Džokeri i Maturice, izvršile napad na selo Ahmići nekoliko kilometara od Viteza.

Napad je počeo rano ujutro, sa ezanom za sabah-namaz, koji je bio znak za napad. Ubijeno je 116 osoba.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen RTRS/Tweet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SAHRANJEN OLIVER IVANOVIĆ! Evo kako je lider Srba sa Kosmeta ispraćen na večni počinak!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track