Najnovije vesti

(FOTO) KANADSKI VOJNIK TRAŽIO JE DEČAKA IZ BIH 24 GODINE: Džastin je imao samo jednu fotografiju sa Amirom i evo gde ga je pronašao!
Foto: Printscreen Facebook

neki ljudi nikada se ne zaboravljaju

(FOTO) KANADSKI VOJNIK TRAŽIO JE DEČAKA IZ BIH 24 GODINE: Džastin je imao samo jednu fotografiju sa Amirom i evo gde ga je pronašao!

Bosna i Hercegovina

Zahvaljujući društvenim mrežama i trudu novinara lokalnog visočkog portala, jedan kanadski vojnik, koji je u Visokom boravio 1994., uspeo je da posle 24 godine stupi u kontakt sa dečakom kog je upoznao u tom gradu.

 

Jedina veza bila mu je zajednička fotografija koju je Džastin Fraj snimio te  94. godine kada je služio u jedinici UNPROFOR u tada ratom zahvaćenoj Bosni.

 

"Živeo sam u Visokom, a jedna od mojih dužnosti bila je i obezbeđenje sletališta za helikoptere UN. Pored tog mesta bilo je nekoliko kuća, a svaki put kada bi sletao neki od helikoptera do ograde bi dolazio jedan dečak. Ubrzo sam se sprijateljio sa njim, a njegovo ime bilo je Amir.

Donosio sam mu neke slatkiše, a i moja mama je počela poštom da šalje stvari za njega, slatkiše, olovke, flomastere i sat... Sećam se koliko se radovao zbog tog sata", napisao je Džastin na svom Fejsbuk profilu, kada je saznao da je Amir živ, da živi sa porodicom u Švedskoj.

 

Iako u ratno vreme nije bilo mobilnih ni digitalnih fotoaparata, on je uspeo da napravi fotografiju sa Amirom. Kasnije je kanadski vojnik, kako kaže, često razmišljao o BiH i o Amiru, koji je bio simbol tog njegovog perioda života.

foto: Printscreen Facebook

"Uvek sam čuvao njegovu sliku. Često sam se mislio na njega  i želeo da ga pronađem i vratim se u Bosnu", napisao je Džastin.

 

Džastin i Amir ubrzo su s epovezali putem društvenih mreža, a prema svemu sudeći uskoro će se susresti, ali ovaj put u mnogo lepšem ambijentu od onog ratnog.

 

"Te 1994. godine životi Bosanaca bili su ispunjeni tugom, bolom i strahom. U to vreme, kada je bilo lakše plakati nego smejati se, jedan divan vojnik i pre svega čovek uspeo je da donese osmeh na lice jednog malog dečaka.

foto: Printscreen Avaz.ba

Danas taj dečak ima 32 godine, i postao je otac, a svoje dete uči će da bude dobra osoba kakav je Džastin.

 

Nije lako bilo biti čovek u vremenu ratnog ludila, gde je i tvoj život bio također ugrožen. Ali, za Džastina to nije bio problem! Zato mi je drago da smo se posle 24 godine ponovno povezali. Dragi moj prijatelju, želim tebi, tvojoj mami i tvojoj porodici čitav svet sreće i hvala vam na svemu što ste uradili za mene i svu drugu decu", napisao je Amir Bajramović na svom Fejsbuku u poruci Džastinu.

 

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto printscreen Facebook

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...