Najnovije vesti

PREPAKIVALI POŠILJKE IZ POLJSKE: Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH
Foto: Profimedia

VELIKA ŠTETA ZA DOMAĆE PROIZVOĐAČE

PREPAKIVALI POŠILJKE IZ POLJSKE: Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH

Bosna i Hercegovina

Moskva je danas ponovo uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH zato što je kompanija iz Bijeljine prepakivala jabuke poreklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju.

Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni sertifikat koji je izdao inspektor Brčko distrikta. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju naneo veliku štetu domaćim proizvođačima, a resorni ministar Stevo Mirjanić traži od nadležnih inspekcijskih i drugih organa da pokrenu postupak i sankcionišu odgovorne u ovom slučaju.

"Ministarstvo osuđuje postupak pojedinih aktera u ovom poslu i ističe da je slučaj naneo veliku štetu domaćim proizvođačima, kao i ugledu Republike Srpske kod ruske fitosanitarne inspekcije”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

foto: Profimedia

U saopštenju se podseća da je u prošloj godini Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske izdala oko 1.200 fitosanitarnih sertifikata za pošiljke voća i povrća, koje su izvezene na rusko tržište.

"Nismo imali slučajeva da je pošiljka vraćena, što je najbolji dokaz da je fitosanitarni nadzor u Republici Srpskoj efikasan”, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo traži od nadležnih organa i institucija da izvrše kontrole u delu svojih nadležnosti i utvrde odgovornost svih aktera i deluju na takav način, kako se ovakvi slučajevi više ne bi mogli da se ponove.

Kurir.rs/Tuzlanski.ba Foto: Profimedia/Ilustracija

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...