PRETE GENERALNIM ŠTRAJKOM: Sarajevski državni službenici uputili poslednje upozorenje vlastima
Foto: Printscreen Oslobođenje.ba

nezadovoljni

PRETE GENERALNIM ŠTRAJKOM: Sarajevski državni službenici uputili poslednje upozorenje vlastima

Bosna i Hercegovina -

Prošireni Upravni odbor Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i nameštenika na današnjoj sednici u Sarajevu odlučio je da će Vladi KS-a da uputi poslednje upozorenje za organizovanje sastanka na kojem treba da se postigne dogovor o Granskom kolektivnom ugovoru za KS, Zakonu o platama, kao i o još nekoliko rešenja koja će poboljšati položaj radnika iz ove grane.

Vladi KS-a je poručeno da, ukoliko se ne pronađu prihvatljiva rešenja, sledi generalni štrajk državnih službenika i nameštenika u KS-u.

Na današnjoj sednici kojoj su prisustvovali svi članovi sindikalnih odbora svih šest sindikalnih organizacija ovog reprezentativnog sindikata istaknuto je da radnici iz ove grane moraju da se izjednače sa ostalima u KS-u, poput radnika u obrazovanju, zdravstvu, policiji...

"Trend urušavanja naših prava se iz godine u godinu nastavlja, a mi samo tražimo ono što nama pripada. Tražimo granski kolektivni ugovor na nivou KS-a, a ne na nivou FBiH, ali, međutim, za to u Vladi KS-a nemaju sluha", rečeno je danas.

Istaknuto je da Sindikat traži granski kolektivni ugovor da bi se izbegle radničke tužbe, kao i da će biti zatraženo da se i za ovu granu uvede satnica, a ne da imaju osnovicu kao do sada.

Sindikat takođe traži i ukidanje boda u okviru Zakona o platama, o kojem treba da se postigne dogovor na osnovu opravdanih sindikalnih zahteva i relevantnih ekonomskih parametara.

Ističu da su izgubili strpljenje i da ne žele više da gledaju kako drugi ostvaruju svoja prava u punom kapacitetu, dok se prava državnih službenika i nameštenika opstruišu, kao i da u ovoj grani ne postoji trka više reprezentativnih sindikata već da postoji jedan reprezentativni sindikat u KS-u a to je Sindikat kantonalnih državnih službenika i nameštenika Sarajevo.

"Nadamo se da će Vlada KS-a da udovolji našim zahtevima kao što su učinili obrazovanju, policiji i zdravstvu i da će time da spreče nezadovoljstvo državnih službenika i nameštenika, koje će oni iskazati štrajkom", poručeno je sa današnje sednice.

Kurir.rs/Oslobođenje.ba

Foto: Ptintscreen Oslobođenje.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja