NEZABELEŽEN SLUČAJ: Sudiji preti otkaz zbog uskršnjeg jajeta
Foto: Atvbl.com

PODNETA PRIJAVA

NEZABELEŽEN SLUČAJ: Sudiji preti otkaz zbog uskršnjeg jajeta

Bosna i Hercegovina -

U moru problema u pravosuđu sa kojima se suočava Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) BiH, na njihov sto došao je i jedan iz kategorije neverovatnih, a odnosi se na prijavu protiv sudije zbog – vaskršnjeg jajeta.

U bizarnom slučaju nezabeleženom u pravosudnim institucijama sudija Opštinskog suda u Sarajevu Dejana Radojević-Bjeloš prijavljena je predsednici tog suda Janji Jovanović i VSTS-u, a potom i Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a jer je na stolu držala uskršnje jaje.

"Glas Srpske" saznaje da je sudiju prijavio jedan od kolega bošnjačke nacionalnosti, tvrdeći da se radi o kršenju Zakona o VSTS-u. Tim zakonom je sudijama, tužiocima i svim radnicima pravosudnih institucija zabranjeno nošenje verskih obeležja i ispoljavanje pripadništva bilo kojoj veroispovesti.

Ipak, ovaj slučaj je toliko benigan da bi i tako stroge zakonske odredbe mogle zaobići kaznu za sudiju.

"Jovanovićeva je od sudije Radojević-Bjeloš tražila izjašnjenje povodom navoda u prijavi, a iz VSTS-a su odgovorili da hrana koja stoji na stolu ne predstavlja versko obilježje. Podnosilac prijave protiv sudije je, nezadovoljan odgovorom iz VSTS-a, prijavio Radojević-Bjeloš i Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a", istakao je sagovornik "Glasa Srpske" iz pravosudnih institucija BiH.

Potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić potvrdila je da je podnosilac prijave tražio od VSTS-a tumačenje da li je uskršnje jaje koje sudija drži na stolu versko obleležje.

Kurir.rs/Atvbl.com

Foto: Atvbl.com

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja