AUKCIJA U SARAJEVU: 28 autobusa i 8 tramvaja na dobošu zbog duga gradskog prevoznika
Foto: Klix.ba

PRODAJA

AUKCIJA U SARAJEVU: 28 autobusa i 8 tramvaja na dobošu zbog duga gradskog prevoznika

Bosna i Hercegovina -

U Opšinskom sudu u Sarajevu 15. marta biće održana javna aukcija na kojoj će Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokušati da proda 36 vozila - 28 autobusa i 8 tramvaja - gradskog saobraćajnog preduzeća Sarajeva (GRAS), koje je najveći dužnik po osnovu PDV-a.

GRAS Sarajevo trenutno duguje 24,3 miliona KM, a veliki deo ovog duga otpada na zakonom predviđene zatezne kamate, koje su, s obzirom na visinu osnovnog duga, iz dana u dan sve veće.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH navode da je GRAS u postupak prinudne naplate prvi put ušao još 2008, kad je zaključen sporazum o plaćanju duga u ratama. S obzirom na to da obveznik nije podmirivao obaveze, uprava je 10. aprila 2015. godine ukinula rešenje o plaćanju duga u ratama i četiri dana kasnije pokrenula izvršni postupak pred Opštinskim sudom u Sarajevu.

foto: Profimedia

Tada je prodaja imovine GRAS-a odložena na zahtev Vlade Kantona Sarajevo, kao većinskog vlasnika ove firme, pa je odložena još jednom.

"Kako ni ovaj put obaveze nisu podmirene, Vlada Kantona Sarajevo ponovo je zatražila produženje roka za plaćanje obaveza do kraja 2017. godine. U tom smislu UIO je prosledila odgovor Vladi Kantona Sarajevo, u kom su obavešteni da ne postoje opravdani razlozi za novo odgađanje izvršenja pred nadležnim sudom, jer dug preduzeća GRAS ima stalnu tendenciju rasta, a ranije odgođene aukcije nisu imale nikakvog efekta na podmirivanje obaveza", kaću u UIO BiH.

Opštinski sud u Sarajevu zakazao je nov datum licitacije na kojoj će biti izložena vozila na prodaju, a to je 15. mart 2018. godine.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja