NIKO NE ZNA KAKO SU NASTALE MISTERIOZNE KAMENE KUGLE U ZAVIDOVIĆIMA: Turisti iz njih crpu pozitivnu energiju!
Foto: Avaz.ba

PRONAĐENA NOVA

NIKO NE ZNA KAKO SU NASTALE MISTERIOZNE KAMENE KUGLE U ZAVIDOVIĆIMA: Turisti iz njih crpu pozitivnu energiju!

Bosna i Hercegovina -

Najveće nalazište kamenih kugli u BiH je na području Zavidovića, gde ih je na više lokacija pronađeno stotinak. U Parku kamenih kugli na lokaciji Duboki potok sačuvano je dvadesetak.

Iako nikada sa sigurnošću nije otkriveno kako su nastale i za šta su tačno služile, kamene kugle u Zavidovićima se i dalje pronalaze.

Juče je meštanin Hilmo Ćatić iz mesta Paravci, prilikom radova u blizini kuće, pronašao kamenu kuglu prečnika oko 70 centimetara.

Kaže da su najpre mislili da je u pitanju veći kamen, zbog čega je bager, nažalost, oštetio, ali primetivši pravilni oblik, počeli su ručno otkopavanje.

foto: Avaz.ba

"Komšije dolaze da vide kuglu i zaista je fascinantna ta preciznost oblika", kaže Hilmo, čije će dvorište krasiti ovaj primerak.

Poslednjih desetak godina jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Zavidovića su Park kamenih kugli u mestu Grab i nedavno pronađena, kako je potvrđeno, najveća u svetu - kamena kugla u mestu Podubravlje.

Ova mesta posećuju organizovane grupe turista iz čitavog sveta. Samo u toku prošle godine Zavidoviće je zbog ovog fenomena posetilo oko 3.000 turista, a posete se organiziraju u saradnji s Arheološkim parkom "Bosanska piramida sunca".

Prirodnjaci koji dolaze iz celog sveta, od Tajvana do Teksasa, iz kugli, kažu, crpu pozitivnu energiju.

Kurir.rs/ Avaz.ba/ Ar. M

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track