DIJASPORA ODREŠILA KESU: U BIH stiglo 1,28 milijardi evra iz inostranstva
Foto: Shutterstock

više nego lane

DIJASPORA ODREŠILA KESU: U BIH stiglo 1,28 milijardi evra iz inostranstva

Bosna i Hercegovina -

U Bosnu i Hercegovinu je prošle godine stiglo iz inostranstva 1,28 milijardi evra (2,51 milijarda maraka) po osnovu doznaka, što je za 87 miliona evra (170,5 miliona maraka) ili 7,2 odsto više u odnosu na 2016.

Prema podacima Centralne banke BiH, prošlogodišnji priliv po osnovu doznaka dostigao je nivo iz 2007. godine, pre nego što je izbila svetska ekonomska kriza koja je napravila haos u globalnoj ekonomiji, što je uticalo i na pad priliva novca iz inostranstva, piše Glas Srpske.

"Oporavak ekonomija iz kojih imamo najveći priliv radničkih doznaka je osnovni razlog povećanja priliva po ovom osnovu. Penzije, kao drugi najznačajniji priliv na računu sekundarnog dohotka, iznosile su 1,17 milijardi maraka (598,2 miliona evra), što je takođe rast od 7,2 odsto u odnosu na godinu ranije", istakli su u centralnoj banci.

Podaci o broju građana BiH koji žive u inostranstvu, kako se navodi u tekstu, variraju od institucije do institucije.

foto: Profimedia

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, građani rođeni u BiH, bez obzira na to čije državljanstvo imaju, žive u 50 zemalja, a ukupno ih je 1,67 miliona.

U zemljama Evropske unije nalazi se 57 odsto ili 955.780 osoba. Taj broj se povećava iz godine u godinu jer sve više stanovnika napušta BiH i odlazi na rad u inostranstvo, piše Glas Srpske.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track