NOVO VREME ZA NARGILE U BiH: Moći će da se koriste u specijalizovanim barovima, evo koje su još novine
Foto: Profimedia

samo po zakonu

NOVO VREME ZA NARGILE U BiH: Moći će da se koriste u specijalizovanim barovima, evo koje su još novine

Bosna i Hercegovina -

Nacrt budućeg zakona o ugostiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je Dom naroda Federalnog parlamenta na vanrednoj sednici. Tekst je uputio u dvomesečnu javnu raspravu.

Prema rečima resorne federalne ministrice Edite Đapo, u primeni dosadašnjeg zakona uočeno je da novim merama treba više da se čini na suzbijanju sive ekonomije u ovoj oblasti te budući zakon uskladiti s direktivama Evropske unije i Reformskom agendom.

Nacrt novog zakona, između ostalog, predviđa uvođenje registra ugostitelja od opštinskog do federalnog nivoa. Propisano je, takođe, da ugostiteljstvo ne mora više biti osnovna, već i dodatna delatnost pa se preciznije definiše registracija iznajmljivača prostora za ugostiteljske objekte (hoteli, restorani, kafići i sl.).

Normirana je i upotreba tzv. nargila kafića, mada će o njima, kako je navela ministarka Đapo, biti reči i kod razmatranja budućeg zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina. Uglavnom, u predloženom nacrtu, definira se koje sve uslove moraju da ispune nargila barovi da bi se mogli da se registruju.

Kao jednu od novina u odnosu na dosadašnje propise, nacrt novog federalnog zakona o ugostiteljstvu nalaže polaganje odgovarajućeg ispita konobarima i recepcionerima koji rade u hotelima sa četiri ili pet zvezdica, najavila je ministrica Đapo.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track