(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) OVAKO SE ATIF HVALIO ZLOČINIMA: Ja sam režiser filma, a glavni glumci su mrtvi Srbi!
Foto: YT Screenshot

sam se osudio

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) OVAKO SE ATIF HVALIO ZLOČINIMA: Ja sam režiser filma, a glavni glumci su mrtvi Srbi!

Bosna i Hercegovina -

RTRS objavila je svojevremeno objavila snimke na kojima se vidi kako vojnici Armije BiH zlostavljaju pripadnike vojske Fikreta Abdića.

Radio-televizija Republike Srpske objavila je snimke na kojima je prikazano kako vojnici Petog korpusa Armije BiH, na čelu s generalom Atifom Dudakovićem, 1994. godine zlostavljaju pripadnike vojske Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna Fikreta Abdića.

Snimak na kojem su prikazana tela ubijenih vojnika nastala je na području Cazinske Krajine i Bihaća, nakon što je Armija BiH preuzela kontrolu nad Autonomnom Pokrajinom Zapadna Bosna, porazivši Abdićeve vojne formacije.

Na snimku od 11. juna 1994. godine u improvizovanoj mrtvačnici prikazana su tela trojice vojnika vojske Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, na kojima se vide posledice zlostavljanja.

Prema snimku, dva dana ranije Dudaković je čestitao svojim vojnicima pokazujući na dvojicu vojnika uz reči: "Ovo su glavni glumac i operativac filma", a zatim dodao "Ja sam režiser".

Na snimkama, koji su u posedu RTRS,-a prikazano je više tela na putevima i njihove lične stvari. Prikazani su i ljudi koji na radiju slušaju izveštaj u kome se govori o "uspešno završenoj akciji 'Sloboda '94' u kojoj su uništeni teroristi i izdajnik Fikret Abdić".

Snimljena je i proslava akcije "Sloboda '94", a na snimci se vidi kako se pripadnici Petog korpusa ARBiH u vojnim vozilima kreću ulicama Bihaća i pucaju u vazduh. U koloni na jednom od vojnih vozila nalazile se dvojica golih muškaraca vezanih remenima oko vrata.

Prema izvorima RTRS, radi se o Adisu Šabiću i Arifu Vukoviću Makiju, koji su preživeli zahvaljujući Tadeušu Mazovjeckom, tadašnjem specijalnom predstavniku Ujedinjenih nacija za ljudska prava za bivšu Jugoslaviju.

Kurir.rs/RTRS

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track