KOJIĆ: Dudaković nije samo nalogodavac, nego i izvršilac zločina
Foto: RTRS

uskoro optUžnica

KOJIĆ: Dudaković nije samo nalogodavac, nego i izvršilac zločina

Bosna i Hercegovina -

Povodom hapšenja bivšeg generala i komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina održao je konferenciju za novinare.

Poručio je da borbu za istinu o ratnim zločina koji su izvršeni pod komandom Dudakovića nad Srbima u jesen 1995. na teritoriji zapadne Krajine, na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni, vode već 12 godina.

Na predmetu je rađeno dve godine, a dostavljeno je osam hiljada dokaznih stranica, dokumentacije za 256 ubijenih lica, poručuju iz Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina. Najstarija žrtva imala je 99 godina, a najmlađa devet godina.

"Ono što je posebno važno i bitno naglasiti jeste da će ovo biti naznačeno kao zočin protiv čovečnosti i etničko čišćenje Srba iz ove četiri opštine u optužnici koja će uskoro biti podignuta. Važno je naglasiti i da Dudaković nije samo nalogodavac već i izvršilac", naglasio je Kojić.

Video snimci i brojni dokazi koje su prikupili bili su od velikog značaja, poručuju u Centru za istražvanje rata i ratnih zločina.

Kojić je rekao da je predmet protiv Dudakovića toliko čvrst da ne može nijedna odbrana, nijedan advokat da ga obore.

"Apelujem na pravosudne institucije BiH, odnosno Sud BiH da se vodi pravdom i pravičnošću", rekao je Kojić.

On je naveo da su neka od uhapšenih lica visoko pozicionirana u SDA, kao i "visokopozicionirani komandiri, oficiri, pa čak i nosioci njihovog odlikovanja 'zlatni ljiljan'".

"U ovom slučaju nije došlo do cepanja predmeta, dok je u ranijim slučajevima toga bilo od nekih postupajućih tužilaca. Ovo je trenutno od osnivanja pravosudnih institucija na nivou BiH najveći predmet po obimu zločina i po funkcijama koje su obavljala osumnjičena lica", kaže Kojić.

Kojić je napomenuo da ne treba zaboraviti i ubistvo 470 srpskih vojnika koji su bili zarobljeni i nad kojima su izvršene egzekucije.

"Atif Dudaković osumnjičen je za planiranje, naređivanje i ubistva. On je vršio egzekucije na 10 lokacija i za to postoje dokazi i originalni video materijali koje je Republički centar dostavio postupajućem tužiocu", istakao je Kojić.

Krivičnu prijavu zbog ratnih zločina nad srpskim vojnicima i civilima na području koji je bio pod komandom Dudakovića 2006. godine podneli su tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i predsednik Vlade Milorad Dodik.

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja