Najnovije vesti

STALI UZ RATNOG ZLOČINCA: Mitinzi podrške Atifu Dudakoviću u Bihaću, Tuzli, Zenici i Mostaru
Foto: Čitalac Oslobođenja

SRAMOTA!

STALI UZ RATNOG ZLOČINCA: Mitinzi podrške Atifu Dudakoviću u Bihaću, Tuzli, Zenici i Mostaru

Bosna i Hercegovina

SARAJEVO - U više gradova Federacija BiH, Bihaću, Tuzli, Zenici i Mostaru, održani su mitinzi podrške ratnom komandantu tzv. Armije RBiH, Atifu Dudakoviću i 12-orici njegovih saboraca Petog korpusa, osumnjičenima za zločin poritv čovenosti i ratni zločin protiv srpskih civila tokom poslednjeg rata na prostoru BiH.

Dudaković i 12 njegovih saboraca uhapšeni su u petak pod sumjm da su izvršili ratni zločin i zločin protiv čovečnosti, a na osnovu istrage koja je trajala gotovo 12 godina i na osnovu argumentovanih dokaza, ali je Sud BiH juče odlučio da ih pusti da se brane sa slobode.

I dok zvaničici u Reublici Srpskoj i institucija BiH protestuju zbog takve odluke Suda nazivajući je katastrofalnom, mada i očekivanom, u četiri grada Federacije održani su mitinzi podrške ratnom komandantu tzv. Armije RBiH. Na Gradskom trgu u Bihaću, gde je Dudaković uhapšen, sklup podrške su organizovala udruženja bivših boraca, Kabinet gradonačelnika i kantonalna vlada.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića i njegove saborce, za zločine protiv čovec.

Istina o ratnim zločinima počinjenim pod komandom ratnog komandanta tzv. Amije RBiH, Atifa Dudakoića nad Srbima u jesen 1995. na teritoriji zapadne Krajine, na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni, utvrđuje se već 12 godina. 

Dudaković nije bio samo nalogodavac, već i izvršilac, pa je osumnjičen za planiranje, naređivanje i ubistva, o čemu postoje brojni dokazi, čak i video-snimci. U vezi sa tim zločinom dostavljeno je osam hiljada dokaznih stranica, dokumentacije za 256 ubijenih osoba, a najstarija žtva imala je 99 godina, a najmlađa devet godina.

Među uhapšenima je ekoliko visokopozicioniranih pripadnika Stranke demokratske akcije, pa čak nosioci odlikovanja Bošnjaka "zlatni ljiljan".

Dudaković je osumnjičen za planiranje, naređivanje i ubistva.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Čitalac Oslobođenja

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...