RODITELJI UHAPŠENOG STUDENTA IZ BIH BEZ KONTAKTA S NJIM VEĆ 14 DANA: Turske vlasti ne dopuštaju ni diplomatama da posete mladića!
Foto: Profimedia

nema ni telefonskog poziva

RODITELJI UHAPŠENOG STUDENTA IZ BIH BEZ KONTAKTA S NJIM VEĆ 14 DANA: Turske vlasti ne dopuštaju ni diplomatama da posete mladića!

Bosna i Hercegovina -

Roditelji studenta Selmira Mašetovića iz Bosne i Hercegovine, uhapšenog u Turskoj pre dve nedelje zbog sumnje da je povezan s organizacijom islamskog propovednika Fetulaha Gulena, nisu do sada uspeli da ostvare ni telefonski kontakt s njim.

Ankara guleniste naziva FETO (Fetulahova teroristička organizacija) i optužuje je da stoji iza neuspelog pokušaja državnog udara u Turskoj jula 2016. godine.

Zvanično Sarajevo se, kako prenosi Klix.ba, ne oglašava ni 14 dana posle hapšenja Mašetovića u gradu Ušaku, a turske vlasti nisu dozvolile ni predstavnicima diplomatske misije BiH u Turskoj da posete mladića.

Ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović izjavio je da je zdravstveno stanje mladića dobro, i da Generalni konzulat i Ambasada BiH u Istanbulu koordinišu aktivnosti kako bi Mašetoviću pružili pravnu pomoć.

foto: Fonet/AP

"Advokat po službenoj dužnosti bio je prisutan i uverio se u stanje Mašetovića. Njegovo zdravstveno stanje je dobro", naveo je Sadović.

Dodao je da je turskim vlastima upućena nota kako bi se omogućio sastanak generalnog konzula u Istanbulu sa uhapšenim mladićem, ali da turska strana još nije poslala odgovor.

foto: YouTube prtscr / TV1

Sadović je naveo da je BiH zatražila od turskih vlasti da mladić bude pušten da se brani sa slobode.

Porodica mladića, međutim, tvrdi da je advokat koji je po službenoj dužnosti angažovan da brani Mašetovića odbio dalji angažman uz obrazloženje da taj slučaj nije u njegovom domenu.

"U procesu je angažovanje advokatskog tima iz Istanbula koji bi branio Mašetovića. Preko opunomoćenika u Ušaku stupili smo u kontakt i zatražili da se mladić brani sa slobode", kazao je ambasador BiH.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track