ZBOG CENE GORIVA PROTESTI I U REPUBLICI SRPSKOJ: Građani sutra blokiraju saobraćaj na jedan sat
Banjaluka, Foto: Profimedia

preslikano

ZBOG CENE GORIVA PROTESTI I U REPUBLICI SRPSKOJ: Građani sutra blokiraju saobraćaj na jedan sat

Bosna i Hercegovina -

Građani Republike Srpske sutra će, kako je najavljeno, u 17:00 časova na putevima zaustaviti svoja vozila na jedan sat i na taj način iskazati nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva, koje je za oko pola marke skuplje u odnosu na januar ove godine.

Cena goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj iznosi oko 2,25 do 2,39 konvertibilnih maraka (1,12 do 1,2 evra) za litar.

Ovo je treće poskupljenje goriva u ovoj godini što je izazvalo nezadovoljstvo kod građana jer to za posljedicu ima i povećanje cena životnih namirnica.

U strukturi cene goriva značajno učestvuju akcize, porez, koji su pre nekoliko meseci izglasali poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Oko donošenja akciza vodila se borba u Parlamentu, ali u petom pokušaju vlade RS i Federacije BiH, zbog novog aranžmana kod MMF-a, uspeli su da obezbede većinu za taj porez na gorivo.

Zakon o akcizama stupio je na snagu 1. februara i tada je gorivo poskupelo za 18 feninga (9 evro centi). Od tada do danas bilo je još nekoliko poskupljenja nafte i njenih derivata pa je od pomenutog datuma gorivo poskupelo oko pola marke što je izazvalo bes kod građana, posebno kod autoprevoznika koji su i inicirali ove proteste.

Kurir.rs/Capital.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track