SVI PRIČAJU O MISTERIOZNOJ MAPI: Evo gde bi prema tajnom planu trebalo da budu smešteni migranti u BIH! (FOTO)
Foto: Printscreen Bljesak.info/Avaz.ba

neobavešteni

SVI PRIČAJU O MISTERIOZNOJ MAPI: Evo gde bi prema tajnom planu trebalo da budu smešteni migranti u BIH! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - U BiH se pojavila misteriozna mapa koja sadrži tajni plan razmeštaja migranata u Bosni i Hercegovini.

Na stranicama Demostata, koji su navodno autori ovog istraživanja nije moguće doći do spomenute mape niti su odgovarali na pozive i poruke. Prema navedenim brojkama koje kruže samo u većim gradovima Republike Srpske bilo bi smešteno 11.000 migranata, a u Federaciji BiH oko 23.000.

Dalje se spominje kako se planira da u Banjaluci bude smešteno 1.500 migranata, u Bosanskoj Gradišci 1.500, Bijeljini 2.500, Zvorniku 2.000, Višegradu 1.000 i u Trebinju 2.500 migranata.

Prema toj mapi, u Federaciji BiH, odnosno u Sarajevu, Travniku, Stocu, Čapljini, Ljubuškom, Grudama, Širokom Brijegu, Livnu, Bosanskom Grahovu, Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši, planiran je smeštaj oko 23.000 migranata

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević kaže da saoseća sa svim ljudima u nevolji, ali se boji da masovni priliv i smeštaj migranata u BiH možda ima i drugačiju pozadinu poput promene strukture stanovništva u BiH.

" Ako je reč o planu da migranti stalno ostanu u BiH da bi se promenila struktura stanovništva, onda sam protiv. Ja sam mislio da će se to rešiti, ali očigledno je da to ima drugačiju pozadinu. Namerno ih šalju u mirne sredine", izjavio je Kraljević Srni.

Načelnik opštine Ljubuški Nevenko Barbarić izjavio je da je eventualno raspoređivanje migranata u gradove i opštine u BiH preozbiljna priča i da ne može ništa da se radi bez saglasnosti lokalnih zajednica.

"Mene niko nije kontaktirao u vezi sa problematikom migranata. Nije je lako rešiti, vezana je za postupanje više zemalja, a mi smo mala zemlja i mislim da BiH nema kapaciteta za to", rekao je Barbarić.

Optužbe na račun tajnog plana mape do koje je izgleda nemoguće doći, stižu i od potpredsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, koji je izjavio da su za plan o trajnom smeštaju migranata u BiH čuli svi osim srpskih predstavnika u Veću ministara.

"O tome pričaju svi i svi su to čuli i svi znaju samo nisu čuli naši predstavnici u Veću ministara. Srpski predstavnici u Sarajevu će da rade ono što im bude naređeno i oni nemaju legitimitet u srpskom narodu od koga stalno kriju informacije", naglasio je Stevandić.

Stevandić navodi da je nesporno da se BiH nalazi u obruču zemalja koje neće dozvoliti veći priliv migranata.

"U Sarajevu se priča da je i Manjača mesto za smeštaj migranata, ali i Prijedor i još neke pogranične opštine u RS", rekao je Stevandić.

Kurir.rs/Bljesak. info

Foto Printscreen Bljesak.info/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track