Najnovije vesti

REPUBLIKA SRPSKA SE ZADUŽILA NA BEČKOJ BERZI: Uspešno emitovane obveznice vredne 168 miliona evra
Foto: Profimedia

finansije

REPUBLIKA SRPSKA SE ZADUŽILA NA BEČKOJ BERZI: Uspešno emitovane obveznice vredne 168 miliona evra

Bosna i Hercegovina

Republika Srpska je izvršila prvu emisiju obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 168,3 miliona evra, saopšteo je iz Ministarstva finansija RS.

Obveznice, čiji planiran iznos emisije je bio 200 miliona evra, prodate su po kamatnoj stopi od 4,75 odsto na godišnjem nivou.

"Knjiga investitiora za primarnu emisiju zatvorena je sa jučerašnjim danom na gore navedeni iznos. Listiranje obveznica će biti na Bečkoj berzi, a emisija je izvršena u skladu sa pravom Republike Austrije, dok će uplata sredstava biti izvršena 28.juna", precizirali su iz Ministarstva finansija RS i izrazili zadovoljstvo činjenicom da je planirana emisija uspešno izvršena.

"Na ovaj način RS se prvi put od svog osnivanja pozicionirala kao relevantan subjekat na međunarodnom finansijskom tržištu. Takođe, važno je napomenuti da je ostvarena kamatna stopa izuzetno pozitivan pokazatelj, imajući u vidu da su sve zemlje u okruženju prilikom svoje prve emisije na međunarodno finansijsko tržište ostvarile kamatnu stopu od preko osam posto, te da je prvi izlazak na međunarodno finansijsko tržište najskuplji za emitenta u smislu prinosa koje očekuju investitori", tvrdi se u saopštenju.


Vlada Republike Srpske je, kako se dodaje, uspešnim izvršavanjem ove emisije obezbedila diversifikaciju izvora finansiranja, smanjila rizik od neizvijesnosti finansiranja, i omogućila kvalitetnije planinje i izvršavanje budžetskih priliva i na taj način omogućila potpunu sigurnost izvršavanja svih budžetskih rashoda i izdataka.

 

Kurir.rs/Vijesti.ba

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...