OKTOBAR U JUNU: Sarajevo je juče bilo drugi najhladniji glavni grad u Evropi!
Foto: Avaz.ba/A. Durgut

ništa od leta

OKTOBAR U JUNU: Sarajevo je juče bilo drugi najhladniji glavni grad u Evropi!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Građani BiH na jučerašnji dan pre tačno godinu uživali su u letu, visokim temperaturama, šetnji u letnoj garderobi... Živa na termometrima 27. juna 2017. prelazila je 30 stepeni u čitavoj zemlji.

Najtopliji grad lani na jučerašnji dan bilo je Mostar sa izmjerenih 35 stepeni, a jučer je izmereno tek 20. Ove godine potpuno drugačija slika. Pravog leta još nema, a proteklih dana vladalo je pravo jesenje vreme. Mnogi su jučer ujutro pre izlaska morali da ponesu jakne, jer su jutarnje temperature bile kao oktobarske, tačnije od 13 do 16 stepeni u celoj zemlji.

Meteorolog Željko Majstorović, kaže da zbog vrlo toplog proleća, ali i klimatskih promena, nije neuobičajeno to što smo u leto ušli sa temperaturama nižim od proseka.

Inače, najhladniji evropski glavni grad juče je bio Rejkjavik, u kojem je izmereno 11 stepeni, dok je posle njega Sarajevo sa 14 stepeni.

"Hladnije je od proseka, ali nije reč o rekordima. Činjenica je da je bila nagla promena vremena i ljudi to teško doživljavaju, organizam se teško prilagođava. I u narednom periodu bit će promenljivo, jer su visoke temperatura mora i okeana, pa zbog toga dolazi talas za talasom s novim padavinama. Jednostavno je visoka vlažnost vazduha - objašnjava Majstorović.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track