UHAPŠENA DVA MLADIĆA ZA SKRNAVLJENJE CRKVE U VISOKOM: Pronađen i deo predmeta koji su ukrali
Foto: RTRS

zapalili jevanđelje, ikone polomili...

UHAPŠENA DVA MLADIĆA ZA SKRNAVLJENJE CRKVE U VISOKOM: Pronađen i deo predmeta koji su ukrali

Bosna i Hercegovina -

Policija je uhapsila Z.M. (22) i S.E. (20) zbog paljenja pravoslavne Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u mestu Čekrekčije, kod Visokog, potvrdio je šef Odseka za informisanje MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Ranislav Milešić.

Milešić je naveo da je kod osumnjičenih pronađen i deo predmeta koji su ukradeni prilikom izvršenja krivičnih dela.

Oni se terete da su negde između 17. i 24. juna nasilno ušli u pravoslavnu

Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Čekrekčijama, kod Visokog, zapalili i ukrali određene predmete, a potom pobegli. Ova dela okvalifikovana su kao krivična dela oštećenje tuđe stvari i teška krađa. Dva mladića će biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu.

Arhijerejski namesnik sarajevski Јadran Danilović izjavio je ranije da su provaljena crkvena vrata, da je polomljena ploča časnog prestola i nekoliko ikona koje su potom sa Svetim jevanđeljem zapaljeni na sredini crkve.

Vatra je zahvatila i deo krovne konstrukcije crkve, koja je, nakon što je bila oštećena u proteklom ratu, obnovljena i osveštana pre godinu dana.

"Ovo što se desilo veoma je ružna poruka malobrojnim Srbima na tom prostoru, kao i nama koji živimo u Federaciji BiH", rekao je protojerej-stavrofor Danilović, koji je osudio ovaj vandalski čin.

On ističe da počinioci veoma retko budu pronađeni, što zna iz iskustva kada je sam bio meta lopova.

"Dok je bilo češćih provala u crkvi na Pofalićima govorio sam da je to ožiljak na svakoj crkvi u Visokom i ožiljak na svakom čoveku koji tamo živi i radi. Veoma ružna poruka", istakao je sveštenik Danilović.

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track