Najnovije vesti

MINISTAR ŠAROVIĆ: Zbog trgovinskog rata EU i SAD, u BiH ugroženo 10.000 radnih mesta
Foto: Beta/Almir Razić

HITNE KONSULTACIJE

MINISTAR ŠAROVIĆ: Zbog trgovinskog rata EU i SAD, u BiH ugroženo 10.000 radnih mesta

Bosna i Hercegovina

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH, Mirko Šarović, održao je hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u ministarstvu i institucijama povodom najavljene odluke Evropske unije o uvođenju zaštitnih mera za tržište čelika i aluminijuma, kao odgovora EU na poteze SAD.

Razmotrene su moguće implikacije ove mere na tržište BiH i subjekte koje se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika, jer bi prema određenim procenama, blizu 10.000 radnih mesta u ovom sektoru moglo biti ugroženo zbog uvođenja kvota od strane EU.

Ministar Šarović zatražio je da se reaguje što pre i da se sačini detaljna analiza ovih mera uz predlog mogućih reakcija, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila.

foto: EPA

"Imajući u vidu da su najavljene mere problematične i sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH biće obaveštena Evropska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU”, istakao je ministar Šarović.

U cilju pronalaženja najboljih rešenja za privredu, narednih dana ministar Šarović će obaviti i konsultacije sa nadležnim institucijama zemalja regiona koje će se takođe naći na udaru najavljenih mera Evropske unije, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Kurir.rs/Radio Sarajevo Foto: Beta/Almir Razić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...