VIŠE OD 8.000 MIGRANATA ILEGALNO UŠLO U BIH: Traži se ojačavanje granice prema Srbiji i Crnoj Gori
Foto: AP / Amel Emrić

Evropska komisija najavila pomoć

VIŠE OD 8.000 MIGRANATA ILEGALNO UŠLO U BIH: Traži se ojačavanje granice prema Srbiji i Crnoj Gori

Bosna i Hercegovina -

Od početka godine do 5. jula u BiH je ušlo 8.081 ilegalnih migranata, njih 7.424 iskazalo je nameru za podnošenje azila, dok ih je 686 podnelo zahtev za azil, saopšteno je danas iz Sveta ministara BiH.

Savet ministara BiH je na današnjoj sednici u Sarajevu usvojio Informaciju Ministarstva bezbednosti o migrantskoj krizi u BiH i i preduzetim aktivnostima, naglašavajući neophodnost sprovođenja Akcionog plana hitnih mera, uz dosledno poštovanje zakona BiH o azilu i strancima.

Buduće aktivnosti će biti usmerene na dodatno jačanje granice prema Srbiji i Crnoj Gori, uz povećanje broja policajaca, zaprečavanje nelegalnih prelaza i pojačane akcije u vezi sa suzbijanjem krijumčarenja migrantima.

foto: AP / Amel Emrić

U saopštenju je još istaknuto da bi migranti iz parkova i sa ulica u Unsko-sanskom kantonu privremeno trebalo da budu prebačeni u šatorsko naselje u "Agrokomercu", do rešavanja njihovog trajnog smeštaja, uz međunarodnu pomoć u osiguranju hrane i zdravstvene zaštite.

Iz Saveta ministara saopšteno je da je Evropska komisija najavila pomoć od šest miliona evra za rešavanje problema migranata.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Amel Emrić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track