I ČAVIĆ NA DODIKOVOJ LINIJI: Neke stvari iz Izveštaja o Srebrenici sigurno ne stoje posle 15 godina ne stoje
Foto: Printscreen YouTube/BN TV

UNETI I STRADANJA SRBA

I ČAVIĆ NA DODIKOVOJ LINIJI: Neke stvari iz Izveštaja o Srebrenici sigurno ne stoje posle 15 godina ne stoje

Bosna i Hercegovina -

Dragan Čavić, predsednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP), bio je predsednik Republike Srpske 2004. godine, kad je usvajan ovaj izveštaj, i podseća da je Vlada sve to tada radila na osnovu obavezujuće presude Doma za ljudska prava.

"Vlada Republike Srpske, koja je svojevremeno formirala Komisiju za Srebrenicu i usvojila njen izveštaj, jedina može i da ga poništi", kategoričan je Čavić i dodaje da Vladi Srpske niko ni dosad nije branio da menja taj izveštaj.

Čavić kaže da opozicija ne beži od rasprave o ovoj temi u parlamentu, ali ukazuje na to da parlament ne može da poništi izveštaj, jer ga nije ni usvojio.

Opozicionari, kaže, traže da se poslanicima dostave svi materijali u vezi sa Izveštajem Komisije za Srebrenicu.

"Po isteku 15 godina sigurno je da neke stvari koje su prihvaćene u izveštaju danas ne stoje", kaže Čavić i dodaje da taj izveštaj, sačinjen 2004, nije bio ničiji hir, već obaveza koju je Vlada morala da učini po presudi. Tadašnja vlast je, kaže, bila pod pritiskom međunarodnih predstavnika. Pritom ističe da ovu temu nije dobro koristiti u političke svrhe.

"To je pitanje Republike Srpske, a ne političkih partija. Treba postići konsenzus stranaka, ne ulaziti u raspravu zbog predizbornih potreba, a kako RS u perspektivi ne bi trpila štete", rekao je Čavić.

foto: Youtube/Printscreen

Vukota Govedarica: Ne bežim od rasprave u Skupštini, ali to je nadležnost Vlade

I lider SDS-a Vukota Govedarica predložio je da entitetski predsednik sazove sednicu Vlade i da se na toj sednici raspravi izveštaj, ali taj njegov predlog nije prihvaćen. Goveradica kaže da SDS ne beži od rasprave u Skupštini, ali da je jasno da je to nadležnost Vlade RS. Uostalom, ako Skupština usvoji određeni zaključak, Bošnjaci u Veću naroda RS pokrenuće vitalni nacionalni interes, pa se ne isključuje mogućnost da i Ustavni sud RS da svoj sud o tome, kaže on.

Kurir.rs/Slobodna Bosna

Foto: Printscreen YouTube/BN TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track