Najnovije vesti

PREMINUO ALIJA BEHMEN: Bivši gradonačelnik Sarajeva i premijer BiH nije se oporavio od moždanog udara
Foto: Avaz.ba

u 78. godini

PREMINUO ALIJA BEHMEN: Bivši gradonačelnik Sarajeva i premijer BiH nije se oporavio od moždanog udara

Bosna i Hercegovina

Bivši gradonačelnik Grada Sarajeva i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Alija Behmen preminuo je sinoć u 78. godini.

Behmen je pre nekoliko dana imao moždani udar od kog se nije oporavio. Alija Behmen rođen je 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova i njihovog uticaja na reprodukciju i razvoj privrede.

 

Po završetku fakulteta, radio je na Ekonomskom institutu u Sarajevu, a od maja 1970. godine radio u ŽTO Sarajevo na odgovornim dužnostima tehnoloških i ekonomskih funkcija, kao i na dužnosti zamenika predsednika i predsednika Poslovodnog odbora ŽTO-a Sarajevo.

 

BIVŠI PREMIJER RS TEŠKO POVREĐEN: Aleksandar Džombić primljen u bolnicu sa ranama na glavi

 

U periodu od 1978. do 1980. godine bio je predsednik PO Radne organizacije Interšped, kada je izabran za docenta na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, gde je danas vanredni profesor.

 

Od marta 2001. godine do kraja 2003. godine Alija Behmen obavlja funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Na opštim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH izabran je za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamenika predsedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Na Opštim izborima u BiH 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. godine istekao mu je poslanički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva.

 

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba

Foto: Avaz.ba

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...