Najnovije vesti

DODIK O ZABRANI ULASKA RUSKOM PISCU U BiH: To je sramna odluka i uperena protiv prijatelja Republike Srpske
Foto: Zorana Jevtić

otvoreno

DODIK O ZABRANI ULASKA RUSKOM PISCU U BiH: To je sramna odluka i uperena protiv prijatelja Republike Srpske

Bosna i Hercegovina

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je naredba OBA-e o zabrani ulaska piscu Zaharu Prilepinu, ruskom državljaninu, na teritoriju BiH iz, kako je navedeno, bezbednosnih razloga, sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja Republike Srpske.

"Zahtevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac pretnja po bezbednost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta. Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće bezbednosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u poslednje vreme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu“, istakao je predsednik Srpske u izjavi za Srnu.

Večernje novost“ nedavno su objavile da će ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prilikom posete Sarajevu, najverovatnije, tražiti dodatna objašnjenja o zasad tajnoj listi nepoželjnih građana Rusije, kojima je odnedavno zabranjen ulazak u BiH, a koju je, prema nezvaničnim informacijama, potpisao ministar bezbednosti u Savetu ministara Dragan Mektić.

Izvori Večernjih novosti tvrde da je Mektić ruskom ambasadoru u Sarajevu Petru Ivancovu priznao da je odobrio listu, ali je odbio da mu je da na uvid, uz navodno objašnjenje da je spisak napravljen nakon istrage, koju je, kako se priča, sprovela Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH, preneo je RTRS.

Mektić je na konferenciji za novinare 17. avgusta u Banjaluci tvrdio da nema nikakve liste, ali da, kako je rekao, postoji registar određenog broja stranaca koji imaju meru zabrane ulaska u zemlju.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...