POLICIJA TREBINJA: Haris Silajdžić odgovoran za ratne zločine nad srpskim civilima!
Foto: Printscreen YouTube/N1

PODNET IZVEŠTAJ TUŽILAŠTVU BIH

POLICIJA TREBINJA: Haris Silajdžić odgovoran za ratne zločine nad srpskim civilima!

Bosna i Hercegovina -

Radeći na prikupljanju dokaza, a u cilju dokumentovanja krivičnih dela ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima na području opštine Konjic, Odeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina PU Trebinje podnelo je Tužilaštvu BiH izveštaj o počinjenom krivičnom delu protiv Harisa Silajdžića (rođen 1945. u Sarajevu), potvrđeno je ATV iz PU Trebinje.

Postoji osnovana sumnja da je Silajdžić od početka 1992. godine do novembra 1993. u svojstvu ministra inostranih poslova, a od novembra 1993. do kraja 1995. godine u svojstvu predsednika Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu, donosio odluke o osnivanju sabirnih centara (logora) na području Konjica, Čelebića, Musala i Bradina u kojima se nalazilo protivpravno lišeno slobode više stotina civila srpske nacionalnosti.

U tim logorima ubijena su 32 lica, a više desetina žena je silovano, što potvrđuje da je Silajdžić, vršeći najjodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti, znao i odobravao postojanje i delovanje navedenih logora u kojima su počinjeni ratni zločini, navodi se u dokumentu PU Trebinje, koji je u posjedu ATV.

U dokumentu stoji da je odgovoran za to što je kao visoki funkcioner tzv. Republike BiH, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, a i preko drugih lica je učestvovao u krivičnim delima ratnih zločina i podsticao, donosio odluke i potpisivao rešenja o postavljenjima u logorima, navodi se policijskom izveštaju.

U Konjicu je stradalo 186 lica, 2.000 je bilo zatočeno u logore bez ikakvih prava, a više desetina žena je silovano, što je teško kršenje Međunarodnog humanitarnog prava. Haris Silajdžić je to znao, a nije ništa učinio da bi to sprečio, čime je počinio krivično delo - ratni zločini protiv čovečnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navode u Policijskoj upravi Trebinje.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Printscreen YouTube/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track