Najnovije vesti

SVI HOĆE FOTELJU PREMIJERA SRPSKE: Članice koalicije zaratile oko funkcije šefa vlade
Foto: RT-RS, Printscreen Youtube

IZBORI JOŠ NISU NI ODRŽANI

SVI HOĆE FOTELJU PREMIJERA SRPSKE: Članice koalicije zaratile oko funkcije šefa vlade

Bosna i Hercegovina

Iako oktobarski opšti izbori u BiH nisu ni održani, niti se zna kakav će biti raspored snaga u Narodnoj skupštini Republike Srpske, svaka politička partija već je počela da svoata mesto premijera Republike Srpske.

Kao i posle prethodnih izbora, i ovaj put premijersku fotelju otvoreno žele i SNSD i DNS, ali i socijalisti, koji su kako kampanja odmiče sve glasniji u priči da imaju čoveka za tu funkciju.

 

"Buduću Vladu Srpske će predvoditi kadar SNSD, zato što će to biti najjača politička partija sa najvećom podrškom i tu neće biti nikakve mogućnosti za bilo kakve razgovore o nečemu drugom", rekao je nedavno Milorad Dodik, predsednik SNSD, dodajući da već zna ko će to biti, ali da nije lepo da to sada govori.

 

Ipak, u DNS neće ni da čuju da će budući premijer biti iz SNSD-a i tvrde da od toga neće biti ništa.

 

"Pročitajte koalicioni sporazum. Mi poštujemo sporazum i insistiraćemo na njegovom sprovođenju", rekao je za Marko Pavić, lider DNS, dodajući da predsednik SNSD mestu premijera govori u funkciji predizborne kampanje.

Što se tiče sporazuma koji su potpisali SNSD, DNS i SP, u njemu je navedeno da će ove tri stranke podržati kandidate za pojedinačne funkcije, odnosno za predsednika RS i člana Predsedništva BiH iz RS, koje je dao SNSD, te da će nakon izbora DNS prvi birati funkciju, a u tom slučaju ova stranka će sasvim sigurno tražiti mesto premijera.

 

Kada je reč o imenima, prema nezvaničnim informacijama nekoliko ljudi iz SNSD se vidi na funkciji premijera, a najveće šanse, barem zasad, su na strani Zorana Tegeltije, aktuelnog ministra finansija RS, dok u DNS najveće šanse ima Milan Radović, direktor Nove banke i kandidat za poslanika ispred ove stranke.

 

U prisvajanju premijerske fotelje ne zaostaju ni socijalisti, te je nedavno Slobodan Protić, predsednik Izvršnog odbora ove stranke, rekao da "budući predsednik Vlade ne da mora, nego bi bilo potpuno logično da bude iz redova Socijalističke partije".

 

S druge strane, odnosno u Savezu za pobedu, stvari su malo jasnije. Prema koalicionom dogovoru SDS, PDP i NDP, premijer Srpske u slučaju pobede ove koalicije biće Dragan Čavić, lider NDP, koji u kampanji već predstavlja svoj plan koji će sprovesti kao premijer, a za koji kaže da je jasan i konkretan.

 

"Takav je dogovor. U slučaju da Vukota Govedarica, kandidat za predsednika RS, pobedi za predsednika RS, mandat za sastav Vlade Republike Srpske daće Čaviću, koji će onda morati tražiti podršku 42 poslanika. Vukota je čestit čovek i verujem da tu neće biti nikakvih odstupanja", rekao je Zdravko Krsmanović, potpredsednik NDP.

 

On kaže da su odnosi u vladajućoj koaliciji narušeni i da je posledica toga da svi traže mesto premijera, naglašavajući da se DNS oseća ugroženo u koaliciji, posebno jačanjem Nenada Stevandića i Ujedinjene Srpske, koja se u javnosti već vidi kao neko ko će da zameni DNS.

 

Kurir.rs/ Nezavisne

Foto: RTRS, Printscreen/ Youtube

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...